Реконструкција канализационе мреже у Крушевцу

Реконструкција канализационе мреже у Крушевцу, која се финансира из кредита Немачке развојне банке ушла је у другу фазу. Радови, који ће коштати 6,6 милиона евра, почели су крајем прошлог месеца. Колекторска мрежа, укупне дуга 39 километара, омогућиће одрживо одлагање отпадних вода.

Деценијама је Гарски поток који протиче кроз неколико градских и приградских насеља својеврстан колектор у који се директно сливају отпадне воде из септичких јама и шахтова. Они чија су домаћинства уз саму обалу коначно су на прагу решења својих великих проблема.

"Код великих киша одмах се излива, не само код мене", каже Драгољуб Качаревић из насеља Лазарица. Низак је терен и онда све плива са брда овде. На мосту нема канализационе мреже, па смо ми принуђени да идемо у поток, док није сређен. Е сад ће да се нормализује, идемо нормално у колектор."

Реконструкцијом комплетне канализационе мрежа у Пакашници и каналисање Гарског потока, решава се проблем мештана, али и велики еколошки проблем. Планирани радови чија је вредност биће завршени у наредних 15 месеци.

"Као што можемо видети на овој локацији се врши регулација Гарског потока, која је завршена отприлике око 40 % од укупне дужине. Вредност тих радова, деоница 1 и 2 која се одвија десном страном Гарског потока износи око 230.000 евра", наводи Ана Бербаков, пи-ар ЈКП Водовод Крушевац. "Поред ове локације имамо и изградњу канализационе мреже у четири насељена места и то све тече по плану."

Уз комплетну колекторску мрежу у оквиру капиталног пројекта чија је вредност 24 милиона евра, Град Крушевац добиће и најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода које би требало да задовољи потребе 90 хиљада становника.

 

број коментара 0 пошаљи коментар