Четири деценије новобечејске преводнице

Хидросистем Дунав - Тиса - Дунав, који је грађен две деценије, већ 40 година је у функцији, а преводница на Тиси код Новог Бечеја представља кључну тачку за снабдевање водом канала у Банату. Приликом градње ископан је 131 милион кубних метара земље, док је, поређења ради, на Панамском каналу ископано 170 милиона кубика.

На свечаном отварању преводнице "Нови Бечеј" пре четири деценије Золтан Чех је певао у хору у оквиру програма приређеног за ту прилику. Тада није слутио да ће овде провести радни век. Памти посебно 2006. годину када је Преводница издржала налет највишег забележеног нивоа воде у протеклих сто година.

"Овај објекат поред како видите мегаломанског, јако пуно бетона има више функција", истиче Золтан Чех, "да одржавамо пловност малтене до изворишта, пуњење банатског базена водом за заливни систем и сад можете тренутно да видите и само превођење."

Када брод долази Тисом из правца Мађарске улази у бетонски канал где се ниво воде спушта. Када путује у супротном смеру брод се преводи са нижег нивоа реке на виши. Ово је и место на коме канал Дунав - Тиса - Дунав из Бачке прелази у Банат, где за себе веже сплет канала за наводњавање или одводњавање.

Одводњавање је основна функција канала, користан је за пловидбу, рибарство, туризам, али се ипак најчешће помиње у причи о наводњавању.

"Можемо рећи да је пројектни капацитет хидросистема 510.000 хектара за наводњавање, а да се тренутно наводњава једва педесетак хиљада хектара, што је око 10 посто", наглашава Славко Врнџић, генерални директор ЈВП Воде Војводине. "Кад је у питању пловидба, потенцијал хидросистема је 7 милиона тона робегодишње, ми успемо да реализујемо око 700.000 тона, то је опет око десет посто."

Хидросистем је увек пун воде, кажу у "Водама Војводине", а да би се обезбедило наводњавање неопходно је да се заинтересовани пољопривредници пријаве, а затим да се сагледају техничке могућности, исплативост евентуалних радова и препумпавања воде у секундарну каналску мрежу из које на крају уређаји за наводњавање заливају усеве.

 
број коментара 0 пошаљи коментар