Прасетинијада у Отњу

Од мноштва манифестација које се током лета и јесени одржавају у пожешком крају, Прасетинијада у Отњу је једна од најпопуларнијих. За организаторе је ово такмичење, на којем се у печењу прасића, надмећу екипе из целе Србије много више од дружења и уживања у гастрономији.

Пре четири године простор око некадашњег сеоског дома у Отњу поново је оживео, када су мештани одлучили да организују Прасетинијаду. Из године у годину расте број екипа и такмичара, а инцијатива за овакав вид гастроноског надметања потекла је од младих.

"Од неких 400 становника има сигурно двеста младих људи, који су остали ту, засновали своје породице и планирају да наставе свој живот у Отњу", каже Томислав Мићић, члан организационог одбора.

"Они живе у селу и раде за село. Сређују и путеве и дом културе и све што треба акције које се раде они учествују", каже Веселин Јездић, председник Месне заједнице Отањ и организационог одбора.

Манифестација је премашила очекивања организатора, јер се о Прасетинијади у Отњу прочуло и у другим крајевима Србије.

"Ово је одлична ствар да би омладина остала ту, да би функционисала, да би радила и тако даље. Да би било лепше, баш права ствар. Зато што је на селу, управо због тога смо и дошли, иначе да је у неком граду не би ни дошли", каже Раде Благојевић, такмичар из Крупња.

Иако је такмичарског карактера, главни мотив за учешће нису награде већ престиж: мајстори долазе да покажу колико су умешни у печењу.

"Рођени, нема ту тајни, сви мудрују, ставиш га на ражањ, посолиш, окрећеш три четири сата, па неко је умешнији, неко га полива пивом, неко вином, неко ничим, али на крају све се то поједе", каже Зоран Матић, такмичар из Луновог Села.

"Ја мислим да у овим стресним временима је једино то што може мало да разоноди људе, ублажи све своје муке, недаће и остало", каже Новица Ђокић.

Исти повод за дружење у Отњу окупио је љубитеље доброг залогаја пре свега, а док старији уживају у ићу и пићу и најмлађи житељи овог лепог села имају прилику да се забаве на свој начин.

број коментара 0 пошаљи коментар