Промаја - спас од врућине у градском превозу

По летњој врућини није лако путовати посебно у градском превозу без климе. А како је тек возачима и кондуктерима који више сати бораве у неклиматизованом простору, знају они који се возе једним таквим аутобусом на линији Севојно-Дубоки Поток.

На 35 степени у Севојну, на почетној станици градског аутобуса у подне-упекло сунце, угрејао асфалт тек по који путник, али за возача и кондуктера зна се. Креће круг кроз град од сат времена.

"Врућина је и у аутобусима као и напољу, свеједно је,врућ асфалт, врућ и аутобус, али ми се сналазимо на неки начин, отворимо мало прозор, мало врата, хладне водице и пешкир за брисање и то је то. Како путници, како они реагују?. Па путници, мање више, како ко, у зависности од својих личних проблема. Неко подноси врућину добро, неко грди, негодује, али против природе се не може", каже Сава Жунић, возач" Ужице превоз".

Оно што чека све у аутобусу је гужва на делу којим иде магистралом, радови на улицама, семафори и раскрснице, двадесетак станица. У подне нема ни уобичајене гужве на стајалишту код пијаца. А све време најбољи и једини спас од врелине.

"Прозори, аутобуси их неки имају неки немају. Пије се хладна вода, хладни сокови, имамо те паузе које су предвиђене и то је то. Када се отворе прозори буне ли се оно-страшна српска промаја, буне ли се људи. Буне се понекад, али морају да схвате то, јер како ћемо другачије, јер ипак температуре су заиста високе", каже Снежана Ерић кондуктерка.

Путници су овог пута били тихи и не баш говорљиви- двадесетак минута, колико траје просечан боравак у градском аутобусу, и без климе се издржава некако. Толико је и наше путовање трајало, а аутобус, један од три на сталној градској линији, наставља кружење.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 12. авг 2017, 16:10)
anonymous [нерегистровани]

Потребе

Шта рећи, није лако нигде по екстремним температурама, у граду врућине на селима зиме. Али кад се обуче човек лакше на зими ал на врућини ако нема хлађење тешко не може да се скине го човек. Дефинитивно треба унапредити превоз. Не може сад исто као и пре 50 година посебно у граду, захтеви послодаваца су већи, мора посебна гардероба или здраво! па сви су возили пре југа ал сад га нема, сви који возе имају климе, или већина. Укините службене аутомобиле па кад се директори буду возили својим колима или бусом биће друга прича.

(петак, 11. авг 2017, 16:24)
Без зановетања! [нерегистровани]

Српски комфор:

Лети има грејање,зими има хлађење!

(петак, 11. авг 2017, 16:18)
☺ [нерегистровани]

Promaja


I ja sam se nekad pazio promaje a danas pazim da su prozori i vrata u stanu dobro izolovani!