Помоћ за Марију

Деветогодишња Марија Милутинов из Смедерева, рођена је у 27 недељи из близанчке трудноће. Осам дана након порођаја, дечак је преминуо, а Марији су због компликација и инфекција остале трајне последице. Има церебралну парализу и тешка оштећења очног нерва која прете потпуном слепилу.

Иако би волели да праве планове за Маријин полазак у трећи рад основне школе, они ипак прикупљају средства за пут у иностранство на нову трансплантацију матичним ћелијама, да би побољшали њено стање.

"На задњој контроли у Новом Саду, рекли су нам да је јако лош очни нерв и у некој будућности прети тотално слепило", каже Биљана Милутинов, мајка.

"Њене дијагнозе су, има их више, церебрална парализа, генезија корпорис калози, атрофија очног нерва и свашта нешто што упорава њен напредак и успорава њен опоравак", каже Дејан Милутинов, отац.

Након прве операције матичним ћелијама у Русији, рекли су им да ће им бити потребно више трансплатација за помак у лечењу. Уследиле су још три у Бечу, након чега су успели да јој отворе длан.

"Не, моје дете нема грип, и ја бих волео да има и да кажем биће за две недеље океј, али нема, њена болест, стање заправо је такво какво јесте е сад, ми се трудимо да не оде уназад", каже Дејан Милутинов, отац.

Нису конкурисали до сада за средства РФЗО-а, јер како наводи Дејан, Марија није животно угрожена и њено стање не спада у категорију ретких болести које финансира РФЗО. Самим тим нису добили ни одбијеницу да би били корисници Буџетског фонда Министарства здравља. Корисници су броја хуманитарне фондације - буди хуман и сами организују хуманитарне концерте за даље лечење.

"Јако је тешко, а са друге стране опет, она је наша највећа срећа и радост и с једне стране не бих ништа мењала, осим што би наравно највише волели да је здрава", каже Биљана Милутинов, мајка.

"Најлакше је  дићи руке и рећи е не могу - мора, ми просто морамо и то је то", каже Дејан Милутинов, отац.

Ова породица има још једног цлана са којим Маја одраста. То је њен пас Киша, који је чува и осећа све њене промене у расположењу. Ретко излазе породично у шетње, посете су им ограничене на узак круг људи, али њихов основни покретач је љубав и вера пре свега у боље сутра.

Динарски: 160-406770-26
Девизни: 00-540-0000882.9
ИБАН број: RS35160005400000882991

број коментара 0 пошаљи коментар