Велики порези изненадили мештане Слатине

Мештани Слатине код Лесковца изненађени висином утврђених пореза на имовину с обзиром на то да се ради о брдско-планинском селу до којег се тешко стиже. У локалној пореској администрацији кажу да су грађани из руралног подручја до сада плаћали само републичке таксе па је сигурно сваки нови намет изненађење.

До махале Баре подно Кукавице води шумски пут. Ово је брдски део Слатине. Више ливада него усева на 700 метара надморске висине.

"Овде може само запрегом да се обрађује, значи оно ево трактор ту не може ништа да учини видели сте и сами", каже Зоран Стаменковић, село Слатина.

Нема много избора они који су остали живе углавном од сточарства. Кажу тешко.

"Пут да има бар ова деца би седели ту све избегаше и овију што осташе неколи ће побегне, викам деца да се жени, нема на кво кад пут нема неће ни једна до дође", каже Јагода Стојковић, село Слатина.

Кућа за кућом се затвара. И Костићи су отишли пре десетак година, ка лакшем животу, ближе Коридору.

"Морали смо да устанемо у 4-5 ујутру да би могли да стигнемо на предавања на ово па некад не дође ни аутобус", каже Драган Костић, село Загужане.

Решења о порезу на имовину, стигла у ову махалу, зато су изазвала неверицу.

"Па 40 иљада није много, а откуд примања немамо ни муж, ни ја, ни деца", каже Јагода Стојковић, село Слатина.

Платити или поклонити прадедовско наслеђе пита се ових дана Драган Стаменковић.

"Не планирам да се од тога одрекнем то је наше вековно огњиште и тако молим све надлежне институције да нам помогну", каже Драган Стаменковић, село Тулово.

Становници сеоског подручја на територији Лесковца сигурно су изненађени, јер порез на имовину први пут плаћају после девет година кажу у локалној пореској администрацији. Измене закона још 2014. годину локалну самоуправу на то обавезују.

"Свесни смо ми да то нови намети за наше градјане, пореске обвезнике и све док је то могло да се толерише кажем толерисано је од 2008. закључно са 2016., пуних девет година порез за земљиште није утврђиван од стране Лесковца", каже Горан Пејић, Пореска администрација Града Лесковца.

Цене одређује просецан промет непокретности па су могуће више цене у даљој зони, али и грешке којих је било доста ових дана. Тако се можда Слатина нашла у шестој уместо у седмој зони. Зато из локалне пореске администрације позивају грађане да одвоје мало време и дођу како би се проверила сва спорна решења.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

број коментара 0 пошаљи коментар