Завејана Србија

Снег је завејао многа места у Србији. У ивањичкој општини снег не престаје готово 48 сати, а у Расинском округу више од 30 сати. У Пријепољу проглашена ванредна ситуација, а у селима општине Горњи Милановац деца не похађају наставу.

Обилне снежне падавине које су захватиле готово целу Србију блокирале су више места и отежале саобраћај. Најтеже у општинама Ивањица, Горњи Милановац, Сјеница и Црна Трава.

У Пријепољу је проглашена ванредна ситуација, сва села су завејана, а снежни нанос виши је од једног метра. У Златиборском округу настава је обустављена у 11 школа и 35  издвојених одељења. Око 1.000 домаћинстава у косјерићкој општини нема струју и 3.500 домаћинстава у бајнибаштанској општини.

Радници ужичког ЕПС-а и данас раде на поправци далековода и очекују да ће до краја дана отклонити све веће кварове.

На подручју Нове Вароши и појединих села на Златибору ђаци не иду у школе, јер су путеви до њих потпуно завејани и непроходни. На сјеничко-пештерској висоравни настава је обустављена до понедељка.

У рудничко-таковском крају у свим селима због великих снежних падавина обустављена је настава до понедељка.

Нови снег је донео проблеме у у удаљеним сеоским подручјима, у општинама Ужице, Врање, Владичин Хан, Бујановац, Лесковац, Пријепоље и Прибој.

Снега највише има у планинским пределима Црне Траве, Сјенице, Златибора, Копаоника где је саобраћај, услед снежних наноса, који су виши од два метра, отежан или потпуно обустављен.

У најтежој ситуацији су сеоска домаћинства на Голији која су због снежних наноса одсечена од света, а струје немају више од 12 сати.

У ивањичкој општини још 12. јануара проглашено је ванредно стање, али је ситуација, према речима председника општине, изузетно озбиљна у последњих 48 сати. Сви регионални путеви су непроходни, а једино се у Ивањицу може доћи магистралним путем, преко Пожеге и Ариља. На градском подручју снега има више од 70 центиметара, а шест од девет основних школа неће радити до понедељка.

Снег је донео проблеме и у селима општине Горњи Милановац. Од јуче деца не похађају наставу и до многих села није могуће доћи. Већ два дана завејани су готово сви локални путеви, али проблема има и на регионалним путевима где је саобраћај јако отежан. Иако путари интензивно чисте регионалне саобраћајнице, због ветра и сметова нема аутобуског саобраћаја у прањанском крају, где ни школе не раде.

На планинском превоју Рудник-Ибарска магистрала је проходна, редовно се чисти и на коловозу нема снега.

На путевима у Војводини, аутопутевима и путевима првог приоритета у нижим пределима има раскавшеног, а на превојима и преко успона и угаженог снега.

Снега има и на свим путевима тимочке и неготинске крајине, Крагујевца и Новог Пазара. Возачима се саветује да буду опрезни, прилагоде брзину условима на путу и да држе веће одстојање. Због ниских температура могућа је појава поледице, а на појединим деоницама због ветра се могу очекивати снежни наноси.

Током ноћи је почела постепена нормализација железничког саобраћаја на пругама Београд - Бар и Београд - Ниш, пошто је у среду, у поподневним сатима, због невремена и снежних падавина на појединим деоницама било прекинуто функционисање возова.

На барској прузи, између станица Севојно и Узићи, у среду, у 22.55 сати поново је успостављен напон у контактној мрежи, а возови који су на овом делу барске пруге више сати чекали наставили су путовање.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. јан 2012, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Rudnik

Dobro je da makar na ovaj ancin pomenu planinu Rudnik! Stalno je zaobilaze a centar je Sumadije!

(четвртак, 26. јан 2012, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Ljubovija

evo prica se o Crnoj Travi,vidim snimke jedino sto mogu da kazem je da je dobro dok neko moze da dodje da snimi! U selima iznad Ljubovije NE MOZE da se dodje! Savkovic i Gornje Koslje su odseceni od sveta,tek pre par sati je dosla struja...

(четвртак, 26. јан 2012, 18:18) - Goran [нерегистровани]

Zavejana Osonica

Zavejani smo vec 48 casova bez struje , osnovnih zivotnih namirnica i lekova. Molimo vas za pomoc.Osonica kod Ivanjice

(четвртак, 26. јан 2012, 15:58) - vranic marko [нерегистровани]

iznenadio ih sneg

Ibarska magistrala od Mrcajevaca do mosta na zapadnoj Moravi nije uopste ciscena do 13h tako da je bio veoma otezan saobracaj. Relaciju od Cacka do mosta na zapadnoj moravi odrzavaju putevi Uzice.

(четвртак, 26. јан 2012, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

sporet

sporet na drva resava probleme kad nema struje i za jelo i za kupanje i naravno grejanje.Nazalost mnogi su ga izbacili..steta

(четвртак, 26. јан 2012, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Sjenicak

U Sjenici, u samom centru grada visina snega premasila je 1m, a na perifedriji i po selima ima i nekoliko metara

(четвртак, 26. јан 2012, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Nista cudno !

Ljudi moji, pa i jeste vreme za sneg. Kada sam ja bila dete, snega je bilo toliko, da je cak i nama deci pred kraj zime bilo dosadno, i jedva smo cekali da se istopi. Danas, ako ne zivite na planini, ni sanke deci ne kupujete, jer se ne isplati za dan, dva snega.

(четвртак, 26. јан 2012, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Без струје и села у општини Осечина

Поштовани,
морам да се надовежем на Ваш прилог пошто села у општини Осечина такође немају струју и то скоро 48 сати! Проблем је вишеструк јер ће остати и без телефонских веза пошто неће моћи да напуне батерије мобилних телефона, а да не помињем замрзивач, фрижидер и топлу воду из бојлера. Молим Вас, апелујте на надлежне да реагују што брже и успоставе нормалну испоруку струје.
Много Вам хвала унапред!