Село са једним становником

У селу Стеванац код Крушевца живи само један човек, а упркос томе, још увек постоји железничка станица у коју возови уредно стају. Окућнице и њиве које су мештани напустили продају се викендашима који верују у потенцијал овог подручја за верски, ловни и риболовачки туризам.

Урушене моравске куће и запуштени бунари сведоче о некадашњем животу у селу Стеванцу крај Крушевца. Ово село данас има само једног становника.

На почетку села табла са добродошлицом. Преко пута ње напуштена окућница и тако редом. Тишину ремете, жубор Јужне Мораве, по које возило што пројури друмом ка Ђунису и возови који пролазе Сталаћком клисуром. Иако опустео Стеванац на другој обали Јужне Мораве још увек има железничку станицу на којој стају локални возови.

Осамдесетогодишњи Драгомир Живановић из Сталаћа је као дете у Мојсињске планине, водио стоку на испашу. Памти, каже, да се тада Стеванац просто наслањао на Сталаћ.

"Знам да сам читао задњи број куће Тоше Петровића из Стеванца 273. Толико домаћинстава је било.То се сада урушило и видим да се и даље урушава", прича Живановић.

Окућнице, њиве и земљу у Пробаљу које су напустили староседеоци купују викендаши. Привлаче их природне лепоте, а верују и у потенцијале овог подручја за верски туризам, лов и риболов.

Председник Скупштине Општине Ћићевац Драган Чапкуновић каже да се некада земља овде куповала за 30 евра по ару, а сада без 300 до 500 евра не може ништа да се купи.

"Углавном људи журе да, пре него што се ово подручје стави под заштиту природе, изграде викендице, јер ће касније то бити компликованије", каже Чапкуновић.

Оно што је Стеванац задржао из средњег века су две цркве. Једна од њих посвећена Светом Јовану је обновљена. Она је само једна од више десетина светиња у околини, које су све чешће одредиште туриста.

У средњем веку Сталаћка клисура била је једно од стратешких места за одбрану Србије. Обале Јужне Мораве насељавали су монаси Синаити који су овде подизали светиње уз које су ницале и насеобине.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 26. јан 2013, 20:21) - slavoljub [нерегистровани]

Its my home

Moja kuća doduše malo sam je istina zapustio ali je na udarnom mestu. Ko ne veruje neka pita Kodu

(среда, 16. мај 2012, 10:42) - Slavica S [нерегистровани]

Veliki potencijal, a malo volje...

To što ima Stevanac i ostala sela rasuta u podnožju Mojsinjske svete gore jeste Bogom dano. Nedostaje jaka volja da se razvije turizam, da se kanališu aktivnosti i učini pomak koji ne zavisi od Boga, nego od ljudi. U nekim kontaktima sa onima koji vome ovaj kraj predlagala sam obeležavanja zelenih staza, da se lakše dodje do crkava i crkvišta. Rezultata još nema, verovatno treba da nas bude mnogo više sa idejama...

(четвртак, 02. феб 2012, 13:22) - Bojan Aksentijevic [нерегистровани]

Sasvim prirodno

Moje mesto je Stalac,mesto koje je puno duse i prirodnih bogatstva, sa okolnim lepotama, malom Mojsinjskom sv. gorom, Stevancem letnjim utocistem i ostalim djakonijama za dusu, ispunjavalo je moje detinjstvo sve do danasnjih dana, porucujem i pozivam sve ljude dobre volje da preko strasnih letnih vrucina dodju do morave, do Stalaca i da se uvere sami :))
takodje imate i film o tome pod nazivom "Vrata Srbije"...sve najbolje :)

(петак, 27. јан 2012, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

patriote

sta zar mislite da su novopeceni bogatasi i ostala klijentela sa realitija veci patriote zato sto su ostali u srbiji od mene koji sam morao otici iz nekih razloga?
ne, nisu nikako.

voljeti svoju zemlju ne znaci ostati i misliti da sve pripada njemu i ne vidjeti nikoga oko sebe.

(петак, 27. јан 2012, 13:06) - Буквално све покрали! [нерегистровани]

Нисам из овог села,али сам...

све продао:Нисам имао више снаге да се борим са лоповама!!!

(четвртак, 26. јан 2012, 17:53) - Nikola [нерегистровани]

Stevanac

je mesto koje je u toku leta kao malo turisticko naselje, cesto se mogu videti ljudi koji prolaze kroz Stevanac, pored svih oronulih kuca i bunara, da bi na kraju dosli na kupaliste na Moravi koje je leti poseceno vise nego bazeni u okolnim gradovima... I jedan jos uvek aktivni bunar iz koga se zahvata ledena voda koja gasi zedj bolje nego svako pivo na svetu :) prelepo mesto, netaknuta priroda, vredi doziveti...

(среда, 25. јан 2012, 23:42) - Imirant [нерегистровани]

Delimo se

Hajde sada da se jos delimo po tome ko je otisao iz zemlje a ko je ostao. Nije nam dosta da se delimo na Bosanske Srbe, Nislije sto kovore "smesno", lale koje su autonomasi i tako dalje. U drustvu Nikole Tesle, Mihaila Pupuna i drugih, otisli smo ne zato sto nam je to bila najlaksa odluka u zivotu, vec najteza. Nismo otisli milom, mnogi od nas odosmo silom. Otislo nam telo, dok je dusa ostala tamo gde nas majka prvi put zadojila. Volimo ovu nasu zamlju i gorke suze nam padaju cuvsi kako nas neka nasa braca ne zele nazad. Nasa novcana pomoc koja je oko 25% bruto domaceg dohodka ne dolazi iz mrznje nego iz ljubavi. Eh, kad bi samo moj sin mogao da ostvari svoje snove u Srbiji a da ne bude prisiljen da iz nje ide kao njegov otac.

(среда, 25. јан 2012, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala

(среда, 25. јан 2012, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

u inostranstvu!

prodali sve i sad su vani "veci Srbi" od nas ovde!

(среда, 25. јан 2012, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

Zna li ko?

Gde su svi ti ljudi,mozda u gradu ili...