Сезона зимског купања

На излетишту Бањица у селу Ргоште код Књажевца сезона купања на отвореном траје 365 дана. Вода у виру Ргошке бање има константну температуру од 22 до 25 степени, па и када је хладно, има купача. Долазе због лечења, али и због рекреације и уживања у зимском пливању.

Неколико највећих заљубљеника у излетиште Бањица у селу Ргоште код Књажевца у топлом виру скоро свакодневно уживају већ годинама. Они кажу да су одавно схватили да сезона купања на том месту парактично никада не престаје и да им је најбоље када прођу летње гужве.

Милена Ристић из Књажевца у топлој води Ргошког вира скоро свакодневно ужива већ осам година.

"За мене не постоји више сезона, највише волим да се купам када пада снег, тада је у виру најлепше", каже Милена.

Драган Игровић каже да током прошле године само двадесетак пута није дошао на брчкање на Бањици.

"Вир чистимо и уређујемо ми купачи, неколицина нас свакодневних, уклањамо траву која брзо расте прекривајући површину воде", прича Драган.

Приче о лековитости Ргошке Бањице познате су од давнина, а и данашњи посетоци тврде да им је она помогла у лечењу реуматских тегоба, али и многих других болести.

Мила Јовановић родом из Ргошта каже да на вир долази од детињства.

"Вода ми изузетно прија, смањујем ми крвни притисак. Када пијем лекове не улазим у њу, а када не пијем лекове онда се купам овде свакодневно", каже Мила.

На подручју Ргошке бање постоји читав низ извора топле воде, температуре од 28 до 32 степена и како су најновије анализе показале, квалитета једнаког квалитету воде за пиће. Том водом напаја се и оближњи олимпијски базен Спортско-рекреативног комплекса "Бањица".

Због изузетног квалитета воде чија је температура идеална за пливање, у том, како многи кажу, најлепшем отвореном базену у Србији, пред велика такмичења тренирали су Милорад Чавић и Нађа Хигл, а на припреме осим наших спортиста редовно долазе и ватерполо репрезентативци Грчке и Македоније.

Општина Књажевац која своју развојну шансу види и у бањском туризму припремила је и представила јавности пројекат за боље коришћење природних благодети Бањице.

На простору садашњег базена предвиђена је изградња здравствено-рехабилитационог аква центра са хотелом капацитета 80 лежајева, док ће у околини бањичког вира бити изграђен модерни велнес и СПА центар. Пројекат је вредан око 5,5 милона евра, а његова реализација ће почети када се пронађу заинтересовани инвеститори.

број коментара 0 Пошаљи коментар