Талентоване близнакиње

Близнакиње из Панчева, Јелена и Милица Маринковић, међу најбољим су ученицама Гимназије, чланови су Регионалног центра за таленте и носиоци многих награда на републичким такмичењима из лингвистике. Иако младе, већ пишу научне радове и планирају тиме да се баве у будућности.

Јелена и Милица Маринковић завршна су година у Панчевачкој гимназији, а још од седмог разреда учествују на такмичењима из лингвистике и увек освајају једно од прва три места у Србији. Добиле су и Селакову награду за младе истраживаче.

Младе девојке занимају се за науку, пишу научне радове и слободно време проводе у Регионалном центру за таленте, усавршавајући своје знање из лингвистике.

"Наша наставница у основној школи нас је заинтересовала за граматику. Интересантна је то област, јер можемо да је примењујемо у пракси, да видимо како језик функционише", прича Јелена.

Њихов рад о зоонимској метафорици у српском језику објављен је у угледном часопису "Свет речи", а писале су и о језику телевизијских реклама. Планирају да, како кажу, упишу Филолошки факултет, наравно, опет заједно.

"Заједно смо некако кренуле да вежбамо и учимо, једна другу подстичемо, тако нам је занимљивије и не пада нам тешко да се припремамо за такмичења", каже Милица.

Њихов ментор у Регионалном центру за таленте, професорка Валентина Паровић, жали што град није умео да препозна и награди успешне близнакиње.

"У својој пракси која је дужа од двадесет година, нисам имала тако талентоване девојке. Код њих сам одмах приметила да одлично познају језик, да имају пуно знања и да су вољне да се усавршавају", каже Паровићева.

Јелена и Милица не воле да истичу своју материјалну ситуацију, али у породици где је само један родитељ запослен, тешко је улагати у школовање и научно усавршавање деце, иако оне то по много чему заслужују.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 24. апр 2012, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

Srecno !

Cestitam Vam od srca i zelim svako dobro.

(понедељак, 23. апр 2012, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Srecno!

Bravo!!!!Zelim Vam da sve vase zelje postanu stvarnost.
Bilo bi lepo da Srbija shvati da su rad,skromnost i postenje jedini put za opste dobro.
SRECNO!Zelim Vam svako dobro od blagoslov od Boga.

(среда, 25. јан 2012, 11:08) - Pancevka [нерегистровани]

cestitke

Samo napred devojke, bez obzira na okolinu.

(среда, 25. јан 2012, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

podrska

Ne dajte da vas nista zaustavi. I ono sto ponekad izgleda nemoguce vredi truda. Ova sredina nema razumevanja za talentovanu decu, ali ce zato svaki vas uspeh biti jos veci za vas i vasu porodicu.

(уторак, 24. јан 2012, 19:05) - Pancevac [нерегистровани]

Lepo

Ovakvih prica nam treba sto vise. Vec smo se uplasili u kakvoj zemlji zivimo kada nas svakog dana zasipaju raznim nesrecama, brojnim pevaljkama sa 8 razreda skole, pljackama i raznim drugim glupostima. Ovakvi lepi primeri na zalost ne dolaze do izrazaja.Zato dajte vise prostora ovakvim lepim primerima, jer to nam uliva nadu da postoji i mnogo lepsa Srbija.

(уторак, 24. јан 2012, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

Drage nase

samo napred i istrajte. Svaki put ka boljem je trnovit. Samo se ne dajte obeshrabriti. Grle vas oni sto su odusevljeni vasom ljepotom i energijom. Draga profesorka, budite uz njih i podržavajte ih uvek i uvek.

(уторак, 24. јан 2012, 16:49) - Biljana J. [нерегистровани]

svaka čast

Svaka čast devojke! Samo napred, naravno naša
sredina opet nema sluha za ovako nešto. Želim vam sve najbolje u životu i u daljem usavršavanju vašem. Radujem se da pročitam ovako nešto!