Енергетски коридор на југу Србије

Далековод који спаја електроенергетске системе Србије и Македоније обезбеђује квалитетније снабдевање струјом целе југоисточне Србије и квалитетну телекомуникациону мрежу. Траса енергетског коридора дуга је 141 километар.

У селу Доње Требешиње код Врања означен је завршетак изградње међудржавног далековода од Ниша до границе са Републиком Македонијом.

Траса енергетског коридора дуга је 141 км, спаја девет општина и градова југоисточне Србије и електроенергетске системе наше земље и Македоније.  

Први пут су у преносној мрежи коришћени стубови са новим техничким и технолошким решењима. За 428 стубова утрошено је 4.800 тона челичне конструкције, бетон, проводници.

Мрежа ће, према речима Милоша Миланковића, директора ЈП Електромрежа, побољшати напон и снабдевање и смањити губитак енергије.

Изградњу је финансирала Европска унија са 30 милиона евра, а јавно предузеће Електромрежа уложило је још 3,5 милиона евра.

Следи изградња још једне трафостанице у Врању и опремање станице у Лесковцу. Поузданије снабдевање струјом и јефтинија енергија утицаће и на конкурентност земље, рекао је Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације ЕУ

Уграђена оптичка влакна обезбеђују бољи квалитет телекомуникационе мреже. Примењене су и нове регулативе у заштити животне средине, у складу са стандардима Европске уније, а снижено је електромагнетно зрачење.

број коментара 0 Пошаљи коментар