Прихватилиште примило прве кориснике

Због насиља у породици, чачанском Центру за социјални рад годишње се јави десетак жена. Пријава за занемаривање и злостављање деце три пута је више. Прихватилиште за жртве насиља у Чачку ових дана примило је прве кориснике.

На званичну пријаву надлежнима и спас у прихватилишту жртве се углавном одлуче после бројних проблема. М.Р. жртва насиља у породици каже да није могла више да издржи психичко и физичко малтретирање ње и деце.

Центру за социјални рад у Чачку, због насиља у породици, годишње се јави десетак жена. Пријава за занемаривање и злостављање деце три пута је више. 

О неопходности смештаја лица у прихватилиште, одлучују стручне службе. Ана Павловић, једна од четворо дежурних радника Центра за социјални рад, каже да је циљ да пруже подршку жртвама како би могли да наставе нормалан живот:

"Желимо да им омогућимо да слободно иду на посао, а деца у школу. Пружамо им психичку подршку како би лакше пребродили ситуацију у којој су се нашли."

Први корисници Прихватилишта у Чачку жртве су породичног насиља, али се очекује да ће оно бити и привремени смештај бескућницима и старима који немају где током зиме или који чекају смештај у друге установе.

Горан Јаворац, координатор у Прихватилишту истиче да је неопходно та лица збринути и сместити на одређен период, док траје обрада документације за смештај у Геронтолошки центар или Дом за старе.

Изградња прихватилишта у Чачку планирана је стратешким планом Града и стратегијом социјалне заштите, а локална самоуправа и Министарство за државну управу уложили су око пет милиона динара.

У савремено опремљеном објекту корисници могу боравити до месец дана, док не пронађу други начин да реше проблеме.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2011, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

svaka čast

Svaka čast Čačanima to je za pohvalu.mnogi pate zbog nasilja a specialno deca što ih posle kroz ceo život prati.ali kad osete da se ipak neko o njima brine to smanjuje bol u budućnosti.nadam se da će se i druge opštine-komune ugledati na ovaj Čačanski projekt.