Подршка хранитељским породицама

Регионални центар за породични смештај и усвојење у Нишу пружаће подршку хранитељима и усвојитељима из пет округа који су преузели бригу о 650 деце. У Србији, око пет и по хиљада деце одраста у хранитељским породицама.

Подршку хранитељским и усвојитељским породицама са подручја Нишавског, Топличког, Пиротског, Пчињског и Јабланичког округа у сваком тренутку пружаће Регионални центар за породични смештај и усвојење отворен у Нишу.

На подручју тих пет округа, у хранитељске породице смештено је око 650 деце, док се у читавој Србији око пет и по хиљада деце налази у хранитељским породицама.

Породичну топлину, ослонац и здраве односе око 250 деце из Ниша из породица са проблемима осетило је тек међу хранитељима.

"Чувају још једну девојчицу и мене, брину, долазе у школу, купују ми шта ми треба. Имам све", каже једно дете из хранитељске породице.

Уз породицу Ђурић код које је смештена ова девојчица у Нишу се још 120 породица бави хранитељством.

Марина Маслаковић, хранитељица каже да када се једном прими дете у кућу оно се заволи, а најважније је, како каже, да се оно изведе на прави пут.

Директорка Регионалног центра за породични смештај и усвојење у Нишу Виолета Благојевић каже да ће они пружати подршку породици и тако индиректно помагати детету да максимално развије своје потенцијале у алтернативној породици.

Центар је отворило Министарство за рад и социјалну политику уз минимална улагања, у просторијама Дома за децу без родитељског старања ''Душко Радовић'' са запосленима који су већ радили у установама социјалне заштите.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2011, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Kome podrska

Izvinite i ja sam hranitelj,ali ne visim nikakvu podrsku od bilo koga sem od drzave koja nam na srecu uplacuje redovno.Prokuplje