Центар за дневни боравак у Јагодини

У Јагодини је, након три године, отворен дневни боравак за децу са сметњама у развоју. Изградњу центра је финансирао град, а боравак за кориснике је бесплатан.

У Србији је мало специјализованих установа које пружају услугу бриге о деци са сметњама у развоју школског узраста, што је некад непремостива тешкоћа за запослене родитеље. У Јагодини је тај проблем коначно решен, јер је отворен дневни боравак за децу са сметњама у развоју.

У новом дневном боравку деца ће имати сву потребну негу, стручну помоћ дефектолога и, што је најважније, другаре за игру и дружење.

Јасмина Радовановић, мајка 17-годишњег дечака каже да он нема своје вршњаке и да се дружи само са члановима породице. Нада се да ће се, како каже, са отварањем дневног боравка то променити.

Како је реч о специфичној деци која су ретко била ван куће и у контакту са непознатим особама, неопходан је период адаптације на нови простор и нове људе. Светлана Ћирић, дефектолог, истиче да је период адаптације за свако дете различит и да ће деца у почетку долазити на један сат, а онда ће се то време постепено продужавати.

Изградња дневног боравка у Јагодини почела је 2008. године, али је због недостатка новца отварање више пута одлагано. У министарству истичу да су последњих година инсистирали на сарадњи са локалним заједницама и задовољни су заједничким радом.

Финансирање рада ове установе преузео је Град, па је боравак у Центру за кориснике бесплатан.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2011, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Ostali gradovi da slede ovaj primer.