Продате све државне обвезнице, шта то значи за српску економију

Све државне обвезнице Србије са роком доспећа за 20 година, продате су на данашњој аукцији. Целокупна емисија вредна је 150 милиона евра. Интересовање домаћих и страних инвеститора било је далеко веће од понуде.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Република Србија продала државне обвезнице деноминоване у еврима на рок од 20 година, по стопи приноса од 3 одсто и успешно реализовала целокупну емисију у укупном износу од 150 милиона евра.

Према његовим речима, ово је најбоља потврда да је финансијски систем сигуран, стабилан и јак, те да је коначно на "здравим ногама", саопштило је Министарство финансија.

"Имали смо одличан одзив инвеститора, што је за нас знак поверења у финансијски систем Србије. Постоји вера у националну монетарну и економску политику. Ово је најава узбудљиве године када је реч о развоју домаћег тржишта капитала, које се буди из вишедеценијског сна", изјавио је тим поводом министар финансија Синиша Мали.

Он је прецизирао да је Република Србија емитовала обвезницу деноминовану у еврима са купонском стопом од 3,50 одсто и успешно реализовала целокупну емисију.

"Двадесетогодишњом државном обвезницом, продужена је рочност државних хартија од вредности деноминованих у еврима, које су се до сада емитовале са максималном рочношћу од петнаест година. Укупан обим тражње износио је 191.457.000,00 евра, што додатно потврђује атрактивност државних обвезница и поверење инвеститора у нашу економију", рекао је Мали.

Како је објаснио, државне обвезнице на наплату доспевају 31. јануара 2040. године, а исплата купона вршиће се годишње сваког 31. јануара до датума доспећа.

Стизале и понуде за испод три одсто камате 

Министар је истакао да је интересовање било толико велико да су стизале и понуде за испод три одсто камате на 20-годишње обзвезнице.

"Улагање у државне обвезнице не носи никакав ризик и то су инвеститори препознали. Инфлација и курс у земљи су под контролом, као и сви други економски параметри", казао је министар и подсетио да је ово велики успех имајући у виду да су некада каматне стопе на наше обвезнице са много краћим роком доспећа премашивале седам процената.

Према његовим речима, оптимистични поглед на ситуацију даће и информација да се за емитовање припремају и дванаестогодишње обвезнице које ће бити деноминоване у динарима, те да ће бити понуђене на домаћем тржишту у наредном периоду.

"Ми ћемо у наредном периоду припремити и дугорочне обвезнице деномиране у динарима. Идемо на већу динаризацију финансијског система Србије. Циљ нам је да још више ојачамо поверење домаћег становништва у домаћу валуту, да се повећа учешће динарских депозита становништва и привреде али и да се смање валутни ризици и створи здрава равнотежа валута у укупном јавном дугу Србије", рекао је министар финансија. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2020, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

ipak

Ovo je ipak zaduživanje

(среда, 29. јан 2020, 18:34) - Rada [нерегистровани]

S jedne strane

ovo pokazuje poverenje u našu privredu. S druge strane, ovo je ipak dug, samo se ne zove kredit.

(среда, 29. јан 2020, 17:53) - Marko [нерегистровани]

In medias tres

Šta to znači za Srpsku ekonomiju?
Nemojte kao kiša oko Kragujevca.

(среда, 29. јан 2020, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Spin

Kakav spin.Isti scenario kao svojevremeno u grckoj.