Српско брашно добро само за хлеб

Србија је увек била у врху земаља које су производиле најквалитетније жито, а самим тим хлеб и пекарске производе. Зато је ових дана многе изненадила вест да Србија увози хлеб, полуготове векне и пецива. Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица истиче да је, ипак, извоз пекарских производа много већи од увоза и да ће тако бити и у будућности.

Само прошле године, у Србију је допремљено 6.000 тона свежег хлеба вредности 6,8 милиона евра.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица рекао је, гостујући и Јутарњем програму, да је повраћај хлеба некада био од 12 од 14 одсто, а да је последњих година редукован на пет одсто, јер произвођачи нису могли да истрпе толику количину повраћаја.

Објашњава да се већина увоза под шифром "хлеб и пекарски производи" састоји од кроасана, замрзнутог теста и производа који могу да се транспортују, и који се пеку у малопродајним системима.

"Лидл има своју пекару из које снабдева све своје малопродајне објекте широм Европе", истиче Пралица.

"Србија има добро брашно, али су потребне и друге врсте"

Објашњава да Србија углавном има добро брашно и пшеницу од којих се производи хлеб, али да нам треба и других врста пшенице које се мешају са нашом како би се добило квалитетније брашно за кондиторску индустрију или посластичаре.

"Мислим да је Министарство одобрило увоз одређене количине специјалних типова бољег брашна у наредних два месеца", каже Пралица.

"Извоз много већи него извоз"

Наглашава да је извоз пекарских производа много већи него увоз.

"У задње три, четири године, Србија је доживела велику експанзију по питању извоза тих намирница. Огромне количине хлеба пакујемо и извозимо у Румунију, Бугарску, Црну Гору и Босну и Херцеговину", наводи Пралица.

Пралица каже да више великих пекарских произвођача прави велике линије за производњу и хладњаче, и да ће ускоро земље Африке и Блистог истока куповати огромне количине замрзнутог пецива из Србије.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 18:02) - Ulmer [нерегистровани]

Hleb i peciva

U Nemackoj postoji vise od 3000 raznih vrsta hlebova i peciva.Barem da je trecina u Sbiji bila bi zadovoljavajuca kolicina.

(уторак, 28. јан 2020, 17:30) - Горан [нерегистровани]

Колачи и брашно

Није тачно. Брашно у Србији је монотоно-само једна врста и то је то, без обзира на гранулацију (оно тип-500 и слично). У Србији не постоји знање да се гаје друге врсте житарица и да се исте користе за прављење другачијих врста брашна, или се праве баш са милион додатка (адитива) па имамо обојено брашно које треба да буде "црно". Незнање, опортунизам, грамзивост, дрскост, примитивност су заиста непоновљиви. Нажалост, понављам се, тога у Србији има на претек и није ни близу дан када ће тако нешто бити искорењено. Уместо да се учи од држава као што су Аустрија и Немачка, Швајцарска, Италија, у Србији се све само карикира и имитира. Српско пециво и хлеб су нешто најнеукусније и немаштовитије што сам до сада видео и јео, осим Низоземаца, код њих је још јадније.

(понедељак, 27. јан 2020, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor na americke kolace

Razlika nije tolika zbog vrste psenice, vec zbog kolicine aditiva koje se na zapadu dodaju da bi ti uspele americke palacinke...
Kod nas, kad kupujes brasno, kupujes samlevenu i prosejanu psenicu, a ne hemikalije koje poboljsavaju ukus i oblih proizvoda od brasna.
Zato, hvala, ne trebaju mi kolaci od xxxxberry-ja i sleza. Imamo mi nase orasnice, pitice sa visnjama, gozdjem, jabukama... i cistim, prirodnim brasnom. Bez E dodataka.

(понедељак, 27. јан 2020, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

Razlika između našeg i evropskog brašna

Pokušao sam kući da pravim one američke pljosnate kolače sa bobicama od čokolade (chocolate chips) a iste sam već probao u Americi i oduševio se. Našao sam recept na internetu i počeo da ih pravim. Konačni proizvod nije ni približno bio sličan pomenutim kolačima a upotrebljavao sam namensko brašno za kolače. Zatim sam iste kolače probao da napravim sa brašnom iz EU i rezultat je bio odličan. Stoga smatram da moramo malo da ponudimo više raznovrsnosti...

(понедељак, 27. јан 2020, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Ok

Nama Evropa vec odavno odlucuje šta moramo da uvozimo.A to je ono što nemaju kome da prodaju.Obicni ljudi pojma nemaju šta se radi u Srbiji.

(понедељак, 27. јан 2020, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Uvozimo hleb!!!??

sta ce tek biti kad "udjemo" u Еvropu?Еj Srbijo moja kukala ti majka...