Два милиона евра од ЕУ за унапређење услуга за грађане

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је у Нишу цертификате о спровођењу 19 пројеката који ће омогућити да се у 34 локалне самоуправе развију и унапреде географски информациони системи.

У већини ових локалних самоуправа географски информациони системи нису новина. А, кажу, због транспарентности и доступности информација преко интернета поверeње грађана је веће.

"Нова апликација је регионални пројекат са Општином Бојник базирана на туристичком потенцијалу обе локалне самоуправе, акценат смо ставили на природна и културна добра која обе локалне самоуправе поседују а која нису довољно валоризована нити јавно доступна", каже Татјана Здравковић из Лесковца.

Јована Јуришић из Пожаревца каже да има велики бенефит и за грађане и за инвеститоре, где они буквално на два клика могу да пронађу локацију погодну за инвестирање.

Европска унија, преко развојног програма ЕУ ПРО, улаже два милиона евра за набавку софтвера и рачунарске опреме потребне локалним самоуправама да унапреде јавну инфраструктуру, са циљем да брзо одговоре на захтеве грађана и инвеститора.

"Један од највећих изазова је управо дигитализација. То је један од разлога зашто ГИС јесте инструмент за управљање великом количином података. Други изазов је искористити те податке за пројекте који су намењени грађанима - боље планирање, катастар, саобраћај, туризам", каже Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Град Ниш већ спроводи више пројеката заједно са Европском унијом. Рад локалне самоуправе унапредиће новом ГИС апликацијом за промоцију туристичког и културног наслеђа.

"Могућност приступа информацијама је данас, рекао бих, од значаја у свим сферама живота, а овај пројекат то и пружа", каже градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Фабрици је у Нишу посетио и "Никат кластер" напредних технологоија који ће уз помоћ Европске уније помоћи нишким ИТ компанијама да изађу на европска тржишта, као и Стартап центар кој ће уз европска средства радити на подршци развоју малих и средњих предузећа из сектора видео-игара.

број коментара 0 Пошаљи коментар