Михољско лето не иде на руку пољопривредницима

Пољопривредници у лесковачком крају лепо време користе за убирање овогодишње летине. Поврћа још има и под пластеницима којима не пријају температуре преко 20 степени због појаве биљних штеточина. Дуготрајна суша може да утиче на предстојећи род воћа, а ратари ишчекују кишу како би покренули јесењу сетву.

Под пластеницима породице Младеновић из Прибоја ништа мање посла него летос. Потрајаће берба парадајза.

Милан Младеновић каже да ће берба парадајза трајати још месец дана, да није лоше родио ове године, као и да је квалитет одличан, али да би било боље да су ниже температуре.

"Утичу високе температуре на развој инсеката, боље да је нижа температура", додаје Милан Младеновић.

Тек стижу спанаћ и зелена паприка, а на отвореном берба лесковачке куртовке за ајвар приводи се крају.

"Лепа је била прва, друга, трећа берба. Ово је сада већ крај", истиче Снежана Цветковић из Печењевца.

Највећи произвођач кромпира у лесковачком крају је село Печењевце. Лако се ове јесени пуне џакови. Љиљана Николић из Печењевца истиче да има пуно посла и да је кромпир одлично родио.

Кренула је и сеча купуса. Уз стално заливање и примену агротехничких мера породица Јовановић из Живкова задовољна је овогодишњим родом.

"Још да је цена добра још боље би било. Тренутно је око 20 динара", каже Голуб Јовановић и додаје да је око 25 до 30 динара нека реална цена.

Још по који слатки плод стоји необран у воћњацима. Дуг период без падавина може да се одрази на род јагоде наредне сезоне, страхују произвођачи.

"Имате део где се суши јагода због недостатка влаге. Ове јагоде где смо овде оне су на систем кап по кап и за њих није опасна ова суша. Уколико нема система кап по кап наредне године биће умањени приноси и биће ситнији плодови", тврди Саша Стефановић, произвођач јагода из Подримца.

Михољско лето не иде на руку ратарима. Пшеницом треба засејати 17.000 хектара, а њиве још непооране.

број коментара 0 Пошаљи коментар