Девизне резерве Србије највеће у последњих 20 година

Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна 2019. године 12,14 милијарди евра. То је за 490,5 милиона евра више у односу на мај и истовремено највиши ниво девизних резерви од 2000. године, од када се прате подаци.

Бруто девизне резерве су повећане за преко милијарду евра (1.041,7 милиона евра) у односу на крај јуна 2018. године. Повећање се десило у периоду када се држава нето раздужила у девизном знаку за готово 1,9 милијарди евра, истичу из централне банке Србије.

Према наведеном, девизне резерве су повећаване на основу других фактора, и то у највећој мери на основу интервенција НБС на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза у износу од 1,37 милијарди евра, што је најздравији начин повећања резерви. 

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 185 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама. 

Повећање бруто девизних резерви у јуну у највећој мери је резултат прилива по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (653,0 милиона евра), као и ефикасног управљања девизним резервама, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве, донација и другим основима (у укупном нето износу од 140 милиона евра). 

Наведени приливи вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви — нето одлив по основу поменутог раздужења државе од 290,2 милиона евра, као и у потпуности амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 12,3 милиона евра).

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. јул 2019, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Zlato

Oni koji strateški gledaju unapred pretvaraju devizne rezerve i hartije u zlato.
A mi smo i zlato prodali za 1-2% vrednosti. Osnosno, najbogatije svetsko nalazište.
Ali to vam ni najmanje ne smeta da se hvalie "uspesima".

(четвртак, 11. јул 2019, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

devizne rezerve

Dinkic je pozajmljivao devize iz inostranstva da bi napravio rezerve koje opet su garant nasoj ekonomiji kako tako .Vrtimo se oko te sume vec 15 ak godina a trebalo bi da na GDP od 40 milijardi imamo i toliko u rezervama.Inace ne postoji drzava koja nema dug ,otplacuje se stari i uzima novi i to je ekonomija i igra sa novcem ne prtestaje ni kad spavamo ,drzave koje to do sad nisu shvatile i danas su na pocetku.

(четвртак, 11. јул 2019, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Gastarbajteri

@ Dusan
Potpuno si u pravu sto se tice proliva stranog novca u Srbiji.To je 100% doslo od “gastarbajtera” koji danas vise nisu ti klasicni.Srbija i dalje ima trgovinski deficit znaci vise novca izadje nego sto udje na taj nacin.Pa odakle onda te pare- od emigracije 100%!!!I to vise nisu klasicni “gastarbajteri” to su studenti i profesionalci koji rade krvavo na Zapadu da bi pomogli svoje rodjenje a tako i zemlju

(четвртак, 11. јул 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

@Istina

Preuvelicava se znacaj gastarbajtera u srpskoj ekonomiji.
Prvo, mnogo gastarbajtera odavno se penzionisalo, a mnogi od njih su i umrli, pa nema vise njihovih penzija.Drugo, nisu se svi ti penzioneri gastarbajteri vratili u Srbiju, nego je jedan broj njih ostao da zivi po Zapadnoj Evropi, zbog boljih uslova zivota, blizine bolnice i slicnog.Znam neke takve.Trece, mladje generacije gastarbajtera ne dolaze u Srbiju tako cesto kao njihovi dedovi i ocevi pre 40 i 20 godina.Tada se obavezno dolazilo leti mesec dana, zimi 12 dana oko Nove godine i 7-8 dana oko katolickog Uskrsa.To je 50 dana.Sada mladji gastarbajteri leti na odmor idu na Majorku, a u Srbiju dodju u proseku jednom u dve godine i to na 7 dana.Cetvrto, nekada su se masovno zidale kuce gastarbajtera, po Branicevu, Pomoravlju, Timockoj krajini.Toga nema poslednjih 20 godina, osim pojedinacnih slucajeva.Peto, nekada je u letnjem periodu bilo na hiljade gastarbajterskih svadbi po krajevima koje sam prethodno nabrojao.Toga takodje nema odavno, osim u retkim slucajevima.Gastarbajteri sada zene i udaju decu tamo gde i zive - po Nemackoj, Austriji...Pitajte pevace narodne muzike, ako mi ne verujete.Tako da, kada se sve sabere, poslednjih 15-20 godina u Srbiju ne ulazi ni 20% gastarbajterskih para kao krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina proslog veka.I ne mislim da je za tako nesto kriv ova, ona ili neka treca vlast u Srbiji.Jednostavno je tako, prve generacije gastarbajtera su ostarile, mnogi od njih vise nisu ni zivi, a mladji imaju svoje ciljeve.

(четвртак, 11. јул 2019, 08:47) - anonymous XS [нерегистровани]

Premalo vam verujem

Vlast se hvali sa deviznim rezervama, a lokalni i regionalni putevi u rupama ..takvi su bili samo za vreme sankcija Miloševićevoj, vlasti to je istina

(четвртак, 11. јул 2019, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Sve vi lepo objasniste Ali mnogo komplikovano. Zašto ništa ne rekoste o gastarbajterima. Koliko novca oni donesu u Srbiju i troše Na različite načine.Kupuje se hrana,gradjevinski material,nameštaj,Bela tehnika...... Sve se pokrene i sve se rupe popune i milioni ljudi nešto prodaju ili kupe. Dušan

(четвртак, 11. јул 2019, 06:18) - anonymous [нерегистровани]

Fiktivne rezerve

Drzava koja duguje 27 milijardi Dolara ne moze da ima nikakve "devizne rezerve" sve dok ne otplati dug. To je tudji novac. Kod ekonomista je sve moguce da bi se predstavio nekakav "uspeh". Sto su takve rezerve vece standard gradjana je sve nizi.

(среда, 10. јул 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Dobar znak

Bravo Srbijo,samo nepred.Povecanje deviznih sredstava znaci da privreda Srbije ide dobro i da ce nastaviti progresivno rasti.