Да ли је Србија спремна за револуцију у ауто-индустрији

Српски ауто-кластер произвођача делова и компоненти за ауто-индустрију окупља 50.000 радника и највећа је индустријска грана Србије. Како ће се наши произвођачи делова прилагодити наступајућој револуцији у ауто-индустрији када се са бензина и дизел-мотора прелази на електрична возила, разговарало се на конференцији "SEE Automotive Conference – Connect & Supply 2019" у Београду.

Прво велико питање за произвођаче ауто-делова у Србији је за ког страног поручиоца делова везати своју судбину у будућности. Најбољи пут је када као произвођач имате увид у истраживања и будућност свог производа.

"Странци отварају истраживачке центре у Србији што је веома добро за државу. Током 'SEE Automotive Conference – Connect & Supply 2019' конференције они ће представити развој електричних аутомобила, развој нових технлогија, пре свега 3Д технологије, и на који начин те нове технлогије могу да помогну развоју Србије", наводи Игор Вијатов, директор аутомобилског ауто-кластера Србије.

Други велики проблем је радна снага која чим стекне искуство тражи начин да оде из земље и у иностранству уновчи стечено знање. Миграције су велике, читави тимови одлазе у Чешку, Словачку, Немачку. Власници фирми за производњу немају могућност да задрже раднике па су у сталној потрази за новим изворима радне снаге.

"Како превазићи тај проблем је озбиљно питање – да ли повећати плате или повећати сарадњу са стратешким партнерима из иностранства, направити боље, веће фирме", наводи Зоран Рајић из ТПВ "Шумадија".

Славко Вујовић из ИЕГГ "Стара Пазова" наводи да из Србије одлази много мање људи него из суседних земаља.

Ауто-кластер Србије сматра да, без обзира на многе проблеме, има још доста места за све оне који би на простору југоисточне Европе да производе делове. Јефтина радна снага, добар квалитет, али и инжењерски кадар као и прављење комуникација новим ауто-путевима могу довести до тога да се велики играчи појаве и у до сада неинтересантним руралним крајевима Србије.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

Slobodu su sebi prigrabili..

Da niko drugi pravo slobode nema...
Baza i osnova robovlasnistva su NEZAPOSLENOST I NEPLACENI RAD.....

(уторак, 21. мај 2019, 14:49) - anonymous [нерегистровани]

odlazak

ne treba se ponasati prema radnicima kao u vreme robovlasnistva...

(уторак, 21. мај 2019, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

Srbija je alergicna...???

Na svaku a posebno na industrijsku revoluciju...

(уторак, 21. мај 2019, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Deponija Evrope

@Radnici odlaze
Odavno odavde ljudi ne odlaze samo zbog plate! To je bilo mozda pre 10-15god...

(уторак, 21. мај 2019, 13:11) - спреман [нерегистровани]

увек спреман

наравно да је спремна !

(уторак, 21. мај 2019, 13:11) - Sinisa [нерегистровани]

Radnici odlaze

Nije tesko zadrzati obrazovane i dobre radnike da ne odlaze u Slovacku i Nemacku.
Treba ih samo bolje platiti i ostace.