Антић за РТС: "Турски ток" за сигурно снадбевање гасом

Србија је започела још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из "Турског тока", што ће јој омогућити сигурно снадбевање гасома, наводи за РТС министар рударства и енергетике Александар Антић.

Александар Антић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је реч о једном од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије.

"Србија кроз овај пројекат добија сигурно снадбевање гасом и решава све оне ризике са којима смо се суочавали до сада. Постаје транзитна држава када је гас у питању и од тога ће остваривати приходе али и отворити могућност за даљи развој гаса. Ово омогућава нову класификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализације земље", истиче Антић.

Додаје да су радови подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода.

Министар наводи да су већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта , односно на изградњи тог гасовода.

"Прве количине цеви су почеле да пристижу оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима", објашњава Антић.

Ни са финасирањем не очекују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари "Гастранса" – "Србијагас" и "Гаспром", остало је пројектно финасирање.

"Реч о једном пројекту који је апсоплутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из тразитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати", рекао је Антић.

ЕПС није поднео захтев за поскупљење струје  

Говорећи о промени цени струје министар наводи да Електропривреда Србије није за сада поднела захтев за повећање цене електричне енергије.

Додаје да је тема поскупљења струја била далеко више присутна у медијима него што је била део разговора са ММФ-ом.

"Међународне финанисјке институције увек препоручују да Србја као земља која има најнижу цену електричне енергије у Европи да ту цену коригује, и ми им увек кажемо да то мора да буде део озбиљних математика, анализа", рекао је Антић.

Поновио је да ЕПС није поднео захтев за поскупљење струје.

"За сада Електропривреда Србије није поднела никакав захтев. Понављам ми имамо са Светском банком аранжман. Ми са Светском банком имамо обавезу да размтрамо све те финансијске параметре који ће гарантовати финансијску одрживост ЕПС-а и њихове перформансе да могу да инвестирају, да одржавају систем и слично, тако да ми сваке године са Светском банком имамо математику на основу које се анализаирају сви ти укупни параметри", објашњава Антић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 09:32) - TRex [нерегистровани]

Balkanski tok !

"Turski tok" je izmedju Turske i Rusije, a u Srbiji i Bugarskoj je "Balkanski tok" ! To ime je predložio bugarski predsednik, a mi smo ga prihvatili, jer je potpuno sumanuto da se u Srbiji gradi "Turski tok".