Мали: Од јуна Србија више неће бити на сивој листи за прање новца

Министар финансија Синиша Мали каже да ће Србија у јуну бити скинута са сиве листе Међувладине организације за борбу против прања новца, чиме ће испунити услове за отварање поглавља четири и девет у преговорима са ЕУ – о протоку капитала и финансијским услугама.

Мали је у Бриселу после састанка са европским комесаром Гинтером Етингером изјавио да ће 20. јуна на конференцији у Орланду Србија бити и званично скинута са сиве листе за прање новца.

"Није добро бити на тој листи, али последњих месеци смо урадили све што смо могли да се у јуну скинемо са те листе и отворимо ново поглавље развоја", додао је Мали.

Србија би после тога требало да отвори поглавља четири и девет о протоку капитала и о финансијским услугама, што ће, како је министар финансија рекао, омогућити нову динамику развоја.

Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, Мали и комесар Европске уније за буџет и људске ресурсе Гинтер Етингер сагласили су се да је Србија значајно напредовала и постигла завидне економске резултате у претходном периоду.

"Закључили смо да је Србија шампион у економским реформама, а да су нам резултати и у макроекономији и микроекономији изузетно добри. Стопа раста је у 2018. највећа у последњих десет година – 4,3 одсто. Смањује се незапосленост, имамо суфицит у буџету трећу годину заредом", истакао је Мали.

Нагласио је да је изузетно битна помоћ и подршка Европске уније, јер то, како каже, Србији отвара пут ка расту наше економије и привреде.

"Због тога сам молио господина Етингера да се у што краћем периоду и отворе поглавља која се односе на финансијске услуге и на финансијски систем, а која би требало да нам обезбеде бољи приступ европским и другим фондовима", рекао је Мали.

Фондови би, према речима Малог, могли да нам омогуће већа улагања у инфраструктуру, образовање и здравство.

"Управо таквим улагањима ћемо доћи и до повећања плата и пензија, односно бољег животног стандарда грађана. Нови систем буџетирања ЕУ до 2027. године отвара могућност и земљама које нису чланице Уније да имају приступ фондовима. То је могућност коју ћемо ми сигурно искористити", навео је Мали.

Закључио је да би ти фондови требало да буду, пре свега искоришћени за развој инфраструктуре, али и побољшање система образовања у Србији.

Министар Мали сутра ће у Бриселу учествовати на Савету за економска и финансијска питања Европске Уније.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 09:40) - pes [нерегистровани]

A

Znaci dogovoreno...super.