Михајловићева са превозницима о проблему чекања на границама

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са представницима удружења друмских превозника о решавању проблема дугог чекања на граничним прелазима.

Зорана Михајловић је истакла да је већ урађено проширење граничног прелаза Батровци на граници са Хрватском са 12 на 18 трака, а радиће се и физичко проширење граничног прелаза Хоргош у правцу Мађарске.

"Информације којима располажемо указују на то да полиција ефикасно ради свој посао, али да постоји простор за скраћење процедура у делу царињења", додала је Михајловићева, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Указала је да од транспортних фирми очекује конкретне предлоге, а да ће Министарство на чијем је челу иницирати измене свих прописа који успоравају прелазак робе преко границе.

"Ако се у Словенији регистрације заврше за један дан, не видим зашто и у Србији не би могло да све буде много ефикасније, као што смо то већ урадили са реформом грађевинских дозвола", навела је Михајловићева.

Тренутно су најдуже колоне на прелазима Батровци–Бајаково на граници са Хрватском и Хоргош–Реске на граници са Мађарском, где дневно пролази око 500 камиона.

На састанку су разматране краткорочне мере, међу којима је измена Уредбе о царински дозвољеном поступању са робом, као и дугорочне мере које се између осталог односе на заједничке контроле царинских органа Србије и суседних држава.

Представници превозника су посебно указали на дуге процедуре у царињењу робе и замолили за помоћ како би се избегла дуга чекања на граничним прелазима, које утиче не само на брзину транспорта него и на одлазак возача из Србије у Словенију и друге земље ЕУ.

Састанку су присуствовали представници Пословног удружења међународних друмских превозника "Међународни транспорт", Привредне коморе "Међународни транспорт и логистика", Удружења за међународни транспорт, Удружења "Војвођанин", Пословног удружења друмског саобраћаја "Србијатранспорт", као и Групације за превоз робе у друмском саобраћају Привредне коморе Србије.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 01:32) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje

Kombi (mini-bus) prevoznici nude neuporedivo veći komfor po boljim cenama, a zadržavanja na granici su neuporedivo kraća. I pritom niko nije dovoljno velik da korumpira vlast. Dakle, treba usvojiti strategiju po kojoj se naglasak u Srbiji stavlja na malep prevoznike, sa malim vozilima, a dodatno oporezovati velike.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:53) - Anđelka [нерегистровани]

Čekanje

Možda se seti i koliko čekamo na administrativnom pelazu na meradru ili to nikoga ne zanima.