Заменик директора ММФ-а: Србија потпуно посвећена реформама

Делегација Србије, коју предводи гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, састала се током Пролећног заседања Међународно монетарног фонда и Групације Светске банке у Вашингтону са замеником извршног директора ММФ-а Тао Жангом који је је оценио да је Србија потпуно посвећена спровођењу реформи, наводи се у саопштењу Народне банке Србије.

Анализирајући досадашње резултате, као и спровођење новог аранжмана у форми Инструмента за координацију политике, Тао Жанг је оценио да је Србија потпуно посвећена спровођењу реформи и додао да ће ММФ наставити да пружа пуну подршку кључним реформама у Србији.

Жанг оцењује и да је Србија недвосмислено показала да има и вољу и решеност да настави да јача и напредује, наводи се у у саопштењу НБС-а.

Јоргованка Табаковић посебно је нагласила да су у претходних пет година постигнути значајни резултати на плану јачања макроекономске стабилности Србије и изгледа домаће привреде, у условима пуне координације политика.

"Инфлација је очувана на ниском нивоу, дефицит платног биланса је преполовљен, премија ризика Србије је на знатно нижем нивоу, а кредитни рејтинг земље је повећан. Снажно фискално прилагођавање омогућило је и да пад учешћа јавног дуга, на око 50 одсто БДП-а, буде бржи од очекиваног", објаснила је Табаковићева.

Током састанка су сумирани и резултати који су остварени током новог инвестиционог циклуса, који се мере растом инвестиција у фиксне фондове од око 30 одсто, вођеним инвестицијама и приватног сектора и државе, као и преполовљеном стопом незапослености.

Стабилна привреда привлачи стране инвестиције  

Делегација Србије састала се и са директором ММФ-овог сектора за Европу Полом Томсеном, тимом ММФ-а за Србију, као и с представницима великог броја инвеститора.

Током састанка с директором ММФ-овог сектора за Европу и тимом за Србију, оцењено је да се и у оквиру овог аранжмана с ММФ-ом, који нема финансијску компоненту већ за циљ има очување постигнутих резултата, наставља добра сарадња Србије са овом институцијом, саопштено је из кабинета гувернерке Србије.

Разговарало се и о активностима које су спроведене како би се олакшало пословање и корисници финансијских услуга и њихове потребе ставили у први план – од функционисања инстант плаћања, преко могућности плаћања системом "препознавања лица", до јачања транспарентности финансијских услуга.

Позитивно је оцењен и динамичан раст штедње у динарима од близу 25 одсто у 2018. години, уз раст који се наставља и у овој години.

Србија је препозната и као водећа земља по питању решавања проблематичних кредита, чије је учешће спуштено на 5,7 одсто у децембру прошле године.

Оцењено је да су стабилност и повољни изгледи домаће привреде у основи високог интересовања инвеститора за дугорочна улагања у Србију, чиме се потврђују постигнути резултати на унапређењу домаћег пословног амбијента, као и напредак на светским листама конкурентности. Да је економија Србије стабилнија и с бољим перспективама, сведочи и прилив страних директних инвестиција, који је прошле године износио око 7,5 одсто БДП-а.

Анализирани су и изазови који већином долазе из међународног окружења, о којима је детаљно дискутовано на свим нивоима током Пролећног заседања. Због тога је било важно да је претходни период искоришћен за стварање темеља за одржив привредни раст, како би се наставило с даљим реформама за свеобухватни раст.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

?

A sta jadni mi koji uopste u ovo ne verujemo i gledamo potpuno drugim ocima da napisemo? Potpuni sukob sa realnoscu.

(понедељак, 15. апр 2019, 14:48) - Мими [нерегистровани]

Само напред

Оно што је речено то је и урађено!

(понедељак, 15. апр 2019, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

.

Srbija ne zeli zaostatak vec brze reforme i napredak za dobrobit svih gradjana Srbije.