Давос чека елиту

У Давосу се окупља елита света политике и привреде уочи сутрашњег званичног почетка Светског економског форума. Очекује се више од 3.000 учесника из 115 економија света. Оснивач Клаус Шваб сматра да овогодишњи форум треба да буде место разумевања и да је дијалог данас важнији него икада.

Много је тема, много изазова – глобални привредни раст губи на снази, трговински конфликти се појачавају, Брегзит отвара нова питања, климатске промене остају нерешене. Организатори кажу да свету недостају визије, а Форум може да помогне.

"Ако сада говоримо о глобализацији, онда она мора бити одржива. Мора више да се заснива на моралним принципима. Потребна нам је реморализација глобализације", напомиње оснивач Форума Клаус Шваб.

Много је дискусија, много познатих. Међу 3.000 учесника биће 70 шефова држава и влада, врх Уједињених нација, Светске банке, Међународног монетарног фонда. Прогнозе нису као што се очекивало – ове године светска економија успориће раст на 3,5 oдсто.

"Ризици су све већи, поготово они везани за политичке потезе. То не значи да је нова рецесија иза угла, али је јасно да ће раст бити слабији. Томе треба додати неизвесност, геополитичке бриге. Зато је порука политичарима да се суоче с преосталим институционалним слабостима", указује директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Трамп, Макрон и Меј изостају 

Многи неће доћи због проблема на домаћем плану. Прошлогодишња звезда Давоса, Доналд Трамп због блокаде владе, француски председник због унутрашњих проблема, британска премијерка због споразума о изласку из Уније, уместо председника Кине долази потпредседник.

Као и сваке године уочи почетка форума у Давосу добротворна организација Оксфам упозорава да се наставља тренд да су богати све богатији, сиромашни сиромашнији.

"Двадесет шест најбогатијих људи је прошле године имало новца колико и сиромашнија половина човечанства. Група богатих је сваки дан зарађивала по 2,5 милијарде долара, док је 3,8 милијарди сиромашних губило 500 милиона долара дневно", истиче Вини Бјанјима из организације Оксфам.

Приступ елитном скупу није бесплатан за пословне људе. Корпорације морају да плате годишњу чланарину од 60.000 долара, а за статус стратешког парнера и до 600.000 долара.

Остали аутори: Драгана Вукелић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 23:13) - FORum LIvii [нерегистровани]

gubljenje vremena

Cemu sluzi ovaj debatni klub ?
Sta je predvideo ili uspeo da spreci?Da li su njegove analize doprinele razvoju?
Pa i ptice na grani znaju koji su najveci svetski problemi:
Siromastvo i jaz izmedju bogatih i siromasnih koji se povecava
Ratni lobi koji kreira krize radi profita
Finansiski klub koji ima vise novca od svih drzava zajedno
Za sada neka pocnu od ove tri teme .