"Стандард енд Пурс" потврдио оцену кредитног рејтинга Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Стандард енд Пурс" потврдила је оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ, уз унапређење изгледа са стабилног на позитивни, што значи да би кредитни рејтинг могао бити увећан на ББ+ у наредних 12 месеци, саопштили су Министарство финансија Србије и Народна банка Србије.

Како се наводи у саопштењу Министарства финансија, агенција процењује да ће раст БДП-а у 2018. години износити 4,2 одсто, што је највиша стопа раста у последњих 10 година, и да ће у периоду од 2019. до 2021. године БДП наставити да расте по просечној стопи од 3,3 одсто и више.

Раст ће, додаје се, бити заснован на већој приватној потрошњи која ће бити подстакнута растом запослености, зарада и стабилном приливу дознака, а услед већег поверења страних инвеститора, очекује се и већи прилив директних страних инвестиција, који ће исто тако поспешити економски раст.

У саопштењу Народне банке Србије посебно се указује да је одлука о поправљању изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета на основу снажног привредног раста и резултата монетарне политике у погледу очувања ценовне и финансијске стабилности. 

"Ове године смо потврдили кредитни рејтинг, са тим да са стабилног добијамо унапређење на позитивни и да са такозваног ББ кредитног рејтинга у наредних 12 месеци очекујемо ББ+", рекао је министар финансија Синиша Мали за Танјуг.

Објашњава да је то потврда резултата економске политике коју Влада води још од 2014. године и добрих макорекономских показатеља, те да висок кредитни рејтинг и позитивни изгледи за наредну годину значе да ће Србија за инвеститоре бити још атрактивнија.

"Важно је да кредитне агенције виде добре показатеље и да на овај начин кроз извештаје то и потврде", додаје Мали.

Истиче да стопа раста БДП-а никада није била већа у последњих 10 година, да ће до краја године раст бити 4,4 одсто, да је смањено учешће јавног дуга у БДП-у који сада износи 54,1 одсто, док је само пре неколико година јавни дуг био већи од 70 одсто БДП-а, те да је већ трећу годину за редом буџет у суфициту.

"Ове године суфицит ће бити 0,6 одсто БДП-а. Да вас подсетим, 2013. и 2014. године дефицит је био 6,6 одсто. То су сјајни резултати који показују колико се Србија променила. Да не заборавим такође и резултате на тржишту рада, 11,3 одсто стопа незапослености у односу на преко 25 одсто 2013. године", рекао је Мали.

Добри економски показатељи, наводи министар, значе веће инвестиције, атрактивнији пословни амбијент, јефтиније изворе финансирања, јефтинији капитал, могућности за отварање фабрика, нових радних места и нових производних хала, даље смањење незапослености, као и веће приходе за буџет.

Већи приходи значе веће плате и пензије 

Каже да већи приходи даље значе повећање пензија и веће плате у јавном сектору и оцењује да инвестициони циклус који је покренут даје резултате.

"Морам да кажем, нисмо задовољни. Можемо још боље. Хоћемо да се боримо за још нових радних места у нашој земљи. У наредном периоду боримо се и за веће плате", рекао је Мали.

Настојаће се, додаје, да се даље ради на подизању животног стандарда грађана како би плате у просеку биле веће из године у годину.

Подсетио је да је Србија у последњих 12 месеци привукла 2,6 милиарди евра страних директних инвестиција и да је по томе апсолутни лидер у региону.

Навео је да око 55 или 56 одсто свих страних директних инвестиција у регион Западног Балкана долази у Србију, те да и то показује колико се Србија променила и колико је атрактивна за улагања.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 16. дец 2018, 16:55) - Nenad [нерегистровани]

Samo da dopunim....

Prosecna godisnja zarada u VB je izmedju 22.000 i 24.000 £. Sto se danas naravno lako moze proveriti.

(недеља, 16. дец 2018, 01:27) - Rašo [нерегистровани]

Ukratko, nepotpuno je ...

... navesti samo prosečna primanja.
Važno je znati i koliki su prosečni izdaci za stanovanje, porez, itd.
A pored toga je najlepše biti i živeti u svome, u svojoj državi, u svome gradu ili mestu sa svojim ljudima - naravno ako je bar minimum ekonomskih uslova zadovoljen.
A onda nam samo nedostaje još dece nadarene, aktivne, obrazovane i kulturne kako bi naše društvo i našu državu trajnije sačuvali ...

(недеља, 16. дец 2018, 00:55) - anonymous [нерегистровани]

@Samo tako

Da, a koliki su troskovi zivota u Nemackoj ? Zivot u Nemackoj je trostruko skuplji nego zivot u Srbiji. Tamo da bi otvorio privatni posao drzavi u startu moras da das 20.000 evra.

(субота, 15. дец 2018, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

Samo tako

Van pameti! U nemackoj je prosecna zarada na godisnjem nivou 36.000 €!!! Ti prijetelju neznas o cemu pricas.

(субота, 15. дец 2018, 13:49) - Nenad [нерегистровани]

Svaka cast, samo napred.

Jos koju godinu i vise nece biti potrebe da zivimo i radimo u inostranstvu. Ovde u VB licni dohodci jos nisu dostigli nivo onih pre ekonomske krize. A nema nikakve ni naznake da ce se uskoro to i desiti. Voleo bih da svoje iskustvo radeci kao inzinjer prenesem u Srbiju a iskreno se nadam da necu jos dugo morati cekati.