Успостављена авио-линија Београд–Техеран

Након готово три деценије, поново је успостављена директна авио-линија између Београда и Техерана, а карте за летове на тој релацији продате су до јуна. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истакао је тим поводом да је то најбољи показатељ да се Србија спрема за долазак иранских туриста.

Према речима министра Љајића, туристи из те земље су само у јануару ове године остварили 2.305 ноћења у Србији.

Министар верује да ће се број путника на тој релацији повећавати из месеца у месец. Оператер на овој линији ће бити "Иран ер", али осим летова ове авио-компаније на овој линији биће присутни и летови конкурентских авио-компанија, тако да ће се број иранских туриста сасвим сигурно само повећавати.

"Верујемо да ће безвизни режим и директна авио-линија омогућити лакшу комуникацију пословних људи Србије и Ирана, а желимо да Београд буде централно место за иранске пословне људе и инвестиције", додао је Љајић на конференцији за новинаре.

Министар је убеђен да ће економска, привредна и трговинска сарадња између две земље бити на далеко већем нивоу, посебно када се говори о обиму робне размене и иранским инвестицијама у Србији.

"Ми смо иначе у прошлој години спроводили читав низ промотивних активности туристичких потенцијала Србије у Ирану, а заједно са Словенијом наступали смо у априлу прошле године у Техерану, представљајући заједничку туристичку понуду Словеније и Србије. Ове године Иран је за нас једно од осам приоритетних тржишта када говоримо о промотивним активностима током 2018. године", рекао је Љајић.

Према речима амбасадора Ирана Хосеина Моле Абдолахија, успостављање директне авио-линије је друго важно достигнуће у сарадњи две земље након успостављања безвизног режима, а све у циљу олакшања међусобне комуникације, као и развоја сарадње у областима туризма, трговине, културе, науке и образовања.

"Ова линија је плод озбиљног труда и искрене сарадње, кооперације свих званичника и релевантних институција у Техерану и Београду. Наши односи сваког дана се све више развијају. Током протеклих шест месеци, скоро 7.000 иранских туриста посетило је Србију и то је невиђена бројка у историјату наших односа", рекао је амбасадор.

Та бројка, навео је амбасадор, повећаваће се током иранских новогодишњих празника и док траје сезона годишњих одмора.

Према његовим речима, све ово говори о дубоком интересовању народа две земље да имају пријатељске и проактивне односе, рекао је ирански дипломата.

Амбасадор је позвао све добре људе у Србији да посете његову земљу, која је, како је истакао, колевка цивилизације, са енормним бројем туристичких атракција од културног и историјског значаја.

Помоћник директора за оперативне послове компаније "Иран ер" Абас Ахмадијан Могадам рекао је да је та линија само почетак и да се нада да ће се унапредити сарадња и проширити летови и на друге иранске градове.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мар 2018, 07:22)
Nenad [нерегистровани]

Emirates airline

Dovedeni Emirates Airline, i videcete koliko ce promet putnika na nasem aerodromu porasti. Kada bi ovi strucnjaci sa aerodroma Nikola Tesla znali koliko nasih ljudi putuju Emiratima po celom svetu koristeci druge aerodrom, iznenadili bi se. Ja putujem do Zagreba , neki put do Istanbula i Budimpeste pa se onda snalazim do Beograda, jer mi smo jedina zemlja u regionu koji nismo doveli najvecu avio kompaniju na svetu kod nas.
I samo da znate, FlyDubai uglavnom putuje na aerodrome gde vece avio kompanije ne zele!!!!

(уторак, 13. мар 2018, 17:15)
Mirko [нерегистровани]

Srećno

Divna vest, neka je sa srećom. Vidimo da je već veoma isplativo, a upoznavanje drugih naroda i nacija je svojevrsno bogatsvo, posebno što su Iranci za nas uvek bili prijatelji. Dakle, dobro nam došli, a nadam se da ćemo i mi imati uslova da turistički posetimo Iran.

(уторак, 13. мар 2018, 16:08)
anonymous [нерегистровани]

Срећно

Надам се да ће линија бити исплатива и да ће опстати на дужи рок.

(уторак, 13. мар 2018, 14:27)
anonymous [нерегистровани]

Promena klime

"Promena klime" na planeti postaje stvarnost. Počeli su da duvaju neki novi vetrovi.

(уторак, 13. мар 2018, 13:35)
anonymous [нерегистровани]

Ako ne leti

Bar tri puta nedeljno, postavlja se pitanje isplativosti, a mozda neke druge destinacije vape za uspostavljanjem avio prevoza....

(уторак, 13. мар 2018, 13:35)
Dusan [нерегистровани]

IRAN

Iranski narod i drzava su za svako postovanje. Gotovo jedina zemlja koja je uredno placala svoje dugovanje prema Jugoslaviji (Srbiji) tokom sankcija. Radujem se svakom obliku saradnje sa Iranom.

(уторак, 13. мар 2018, 12:50)
anonymous [нерегистровани]

Иранци су увек добродошли

Добродошли. Иран доживљавам као храбар пријатељски народ који жели да га запад пусти на миру.