Представништво Хрватске привредне коморе у марту у Београду

Привредници Хрватске и Србије имају интерес за бољом економском сарадњом две земље, а посета председника Србије Александра Вучића отвара нове перспективе економских веза две земље, истакли су у Загребу председници Хрватске господарске коморе (ХГК) и Привредне коморе Србије (ПКС), Лука Буриловић и Марко Чадеж.

Лука Буриловић је најавио да ће ХГК идућег месеца у Београду отворити своје представништво, као и да ће уступити ПКС место у институцији ХГК.

Нагласио је да су хрватски привредници заинтересовани за проширењем сарадње.

"Политички развој догађаја има свакако увек утицај на привредни развој и зато је важна сарадња две коморе у циљу да привреда нађе свој пут и утиче на формирање боље економске будућности две земље", нагласио је Буриловић.

Поручио је да ХГК и њене чланове од свих политика занима искључиво економска.

Буриловић је нагласио да Србија и Хрватска, и поред проблема прошлости, имају и имаће увек пословне интересе.

Подсетио је да око 200 хрватских предузећа послује у Србији и да је са 750 милиона евра инвестиција Србија постала четврта најзначајнија земља за хрватске инвестиције.

Такође је указао и на трговинску размену која је превазишла ниво од милијарду евра.

Чадеж: Порука стабилности за привреду итекако значајна

Председник ПКС нагласио је да посета председника Вучића отвара нове перспективе за јачање економских веза две земље.

Указао је да је економија у целом региону увек ишла испред политике, а да је конструктивни дијалог увек доносио добро.

"Порука стабилности је за привреду итекако значајна", подвукао је Чадеж.

Рекао је да је жеља да статистика има боље резултате, и да хрватска буде више отворена за српске инвестиције.

"Желимо да листа српских инвеститора у Хрватској буде све дужа. Србија има компаније које су способне да инвестирају ван земље и испуњавају стандарде највећих тржишта", нагласио је Чадеж

Он је рекао да су многе компаније "већ" у Европи иако српска привреда има још пуно посла пред собом да би се прилагодила тржишту ЕУ, којем тежи.

"Наши проблеми нису много различити. Исто као у Хрватској, ни у Србији не желимо да видимо аутобусе са квалификованом радном снагом који одлазе у Немачку, а враћају се празни", истакао је Чадеж.

Указао је да би српски и хрватски привредници требало да стварају заједно велике регионалне компаније, које су у стању да се боре и буду конкуретни на свим тржиштима.

број коментара 0 пошаљи коментар