Чадеж: Српска привреда има потенцијал да инвестира у Хрватску

У Загреб иде привредна делегација коју чине предстаници 17 највећих српских компанија јер ће се после подне одржати пословни форум на којем ће учествовати 30 компанија. Председник ПКС Марко Чадеж рекао је за РТС да је Хрватска важно извозно тржиште за Србију и да ће се на форуму разговарати о заједничким инвестицијама, отварању заједничких компанија, као и о заједничком наступу на трећа тржишта.

Из Србије ће на пословном Форуму у Загребу учествовати власници и менаџери 17 успешних пословних система и појединачних компанија из производних и услужних сектора који послују у земљи, региону и свету као што су "МК Груп", "Моји брендови", "Комтрејд", Индустрија меса "Матијевић", "Нектар", "Еликсир", "Металац", "Златиборац".

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је, гостујућу у Дневнику РТС-а, да је важно је да су и председник Александар Вучић и председница Хрватске у оквиру ове посете у центар поставили економију а да је медије највише интересовала политика.

"Морамо полако да размишљамо и да престанемо да производимо прошлост а да размишљамо како ћемо живети заједно у будућности", каже Чадеж.

Чадеж каже да у оквиру 17 великих пословних система послује 120 комапнија које извозе више од 800 милиона евра робе из Србије.

Тих 120 комапнија запошљава више од 40.000 људи у Србији, ради се о великим пословним системима, као што су МК група, Моји брендови, подсећа председник ПКС.

Они ће се састати са својим колегама у Хрватској, такође великим хрватским комапнијама и разговарати. Премашили смо милијарду евра робне размене, извозимо више од 550 милиона евра робе у Хрватску, истакао је Чадеж.

Хрватска јесте важно извозно тржиште за Србију, каже Чадеж, а разговараће се о заједничким инвестицијама, отварање заједничких компанија, заједнички наступ на трећа тржишта.

И једна и друга економнија превише су мале да када говоримо о неком будућем периоду у наредних пет или десет година можемо да будемо конкурентни у односу на велике компаније, рекао је Чадеж.

Србија више извози него што увози из Хрватске. Чадеж каже да српска привреда има и потенцијал да инвестира у Хрватску што се види у последњих две године јер полако крећу веће инвестиције из Србије.

На који начин можемо боље да послујемо 

Хрватске компаније, рекао је Чадеж, присутније су у Србији јер су учествовале у приватизацији током 2000. године. 

"Морамо да имамо у виду да су хрватске комапније тада учествовале у приватизацији српских комапнија, мало после 2000. године, да српске компаније, пошто се приватизација у Хрватској много раније дешавала 90-тих, нису имале ни прилику да учествују. Разговараћемо и о томе на који начин можемо боље да послујемо", објаснио је Чадеж.

Говорећи о препрепракама за инвеститоре из Србије у Хрватској он је рекао да ће то бити једна од тема на данашњем скупу и да ће се разговарати о економским баријерама, затворености, великом ПДВ-у, издавању грађевинских дозвола, бирократији, администрацији.

Када компанија одлучује где ће да инвестира, објашњава Чадеж, гледа који су услови у земљи где жели капитал да остави и да га оплоди. Када је реч о сарадњи Србије и Хрватске, добављачи између те две земље су компаније које сарађују преко десет година, као што је производња лифтова, агробизнис, истакао је председник ПКС.

"Сама одлука да пословни форум буде један од централних догађаја ове посете јесте на неки начин и порука - хајде да видимо шта ћемо да радимо сутра и како ће деца да живе сутра. Одлазимо са комапнијама које имају интерес да буду лидери у региону, надамо се да ћемо после форума ићи и више облике сарадње, а не само у трговину", закључио је Чадеж.

број коментара 0 пошаљи коментар