Михајловић: Моравски коридор стратешки важан

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са амбасадором САД у Београду Кајлом Скотом и делегацијом америчке грађевинске компаније "Бехтел" о реализацији пројекта изградње ауто-пута Појате–Прељина, који се популарно назива Моравски коридор.

"Моравски коридор је за нас стратешки важан, јер ће се тим ауто-путем спојити Коридор 10 и Коридор 11. Драго нам је да о томе можемо да разговарамо са компанијом која има и знање, опрему и искуство на реализацији великих инфраструктурних пројеката широм света", рекла је Михајловићева, саопштено је из њеног кабинета.

Представници америчке компаније, које је предводио Дејвид Велч, председник "Бехтела" задужен за питања међународне сарадње и односе са владама, у разговору су истакли да је компанија дугорочно посвећена присуству у овом региону и да се надају конкретним резултатима и у Србији.

"Заиста смо заинтересовани за овај пројекат и верујемо да он може да напредује", навео је Велч и додао да је и некадашња Југославија била позната по градитељским резултатима.

На састанку је речено да је у току израда новог просторног плана за подручје којим ће пролазити нови ауто-пут, која је била неопходна због промена на терену услед великих поплава 2014. године.

Према новом плану ће се радити и измена постојеће пројектне документације, а разговори о могућој сарадњи на пројекту наставиће се на техничком нивоу.

Ауто-пут Појате–Прељина дужине око 110 километара спојиће Коридор 10 и Коридор 11 и повезати све веће градове и општине у овом делу централне Србије, у којем живи више од 500.000 становника, послује више од 20.000 малих и средњих предузећа и у којем постоји 10 привредних и једна слободна зона.

Михајловићева је гостима поклонила ручне радове који презентују српску културну баштину и који су израдиле жене са села, у оквиру заједничке иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима".

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 14. окт 2017, 03:43)
anonymous [нерегистровани]

sramota

iako prihvatam kao dobru ideju da se prave autoputevi prema CG Sarajevu i Pristini zelim ovde da kazem da je moravski autoput mnogo vazniji nego ovi drugi.
Ja ne zelim da Imam autoput za podgoricu ,Sarajevo i pristinu ako nemam autoput od Nisa do Uzica.Zavrsite vec jednom bar taj juzni Deo zaobilaznice oko BG !!! Dokle ce vise da kamioni (FIAT) prolaze kroz centar Kragujevca.??Sta je sa juznom zaobilaznicom tamo??