Мировић: Све говори у прилог убрзаног развоја Војводине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да актуелни економски показатељи говоре у прилог спровођења принципа убрзаног привредног развоја у Војводини - "првог међу једнаким" принципима које је Покрајинска влада зацртала у вођењу своје јавне политике.

Мировић је у изјави новинарима уочи седнице Скупштине Војводине, говорећи о извршењу покрајинског буџета у првој половини 2017. године, рекао да раст прихода од пореза на добит предузећа и пореза на зараде, говори да се отварају нове компаније и да се у њима запошљава велики број људи. 

У прилог томе он је изнео податке да је на бироу за запошљавање 22.000 људи мање у односу на прошлу годину и да су, кроз два ребаланса, за 3,8 милијарди динара повећани приходи буџета.

"Сада улазимо у фазу 'слатких мука', јер је ситуација потпуно другачија у односу на период када није било довољно средстава. Уговорен је велики број пројеката и од свих који су задужени за њихову реализацију захтева се ефикаснији рад", казао је. 

Додао је да свакодневно прати реализацију започетих пројеката и инсистира на интензивнијем и ефикаснијем раду да би, у разумним роковима, новац који покрајински буџет има на располагању био унет у инвестициони циклус.

"Степен ефикасности у реализацији инвестиција мора бити близу 90 процената, све остало је неуспех за секретара, директоре, локалну управу и све оне који носе тај процес у пракси. Прихватам да сам за све одговоран и у детаљној анализи видећемо ко није извршио задатак у припреми пројекта и његовој реализацији у најбржим могућим роковима", нагласио је Мировић.

Председник Покрајинске владе је подсетио да се сви планирани и започети пројекти реализују у планираним роковима: 11 индустријских зона у Војводини, нова зграда РТВ, Општа болница у Панчеву, Жежељев мост, нове ангио-сале, реконструкција клиника, набавка медицинске опреме, изградња зграде Хитне помоћи у Новом Саду, више од 100 образовних установа. Касни се, због објективних околности, једино код реконструкције ОШ "Васа Стајић" у Новом Саду. 

Мировић се осврнуо и на мере за ублажавање последица суше у пољопривреди, које су утврђене на заједничкој седници Владе Србије и Покрајинске владе и за које је рекао да су јасне и конкретне. 

Посебно је нагласио да се проблем суше први пут у држави решава на један стратегијски и трајан начин, кроз реконструкцију, изградњу и одржавање система за наводњавања. 

Тај посао је започет, коришћењем државног кредита из Абу Даби фонда, у овој години у Војводини на 11 локација и припрема се још 27 пројеката и, како је најавио, у покрајини ће бити предвиђени подстицаји пољопривредницима за набавку система за наводњавање управо на тим локацијама.

број коментара 0 пошаљи коментар