Кнежевић о "Фијату": Неопходно да што пре крену преговори

Министар привреде Горан Кнежевић каже за РТС да су Влада и ресорно министарство у сталном контакту са штрајкачким одбором и послодавцима "Фијата", као и да покушавају да две стране доведу за сто и преговарају о својим захтевима.

Кнежевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснио да Влада није преговарач у овом процесу, као и да је у колективном уговору "Фијата" наведено да су преговарачке стране послодавци и запослени.

"Влада је само посредник и труди се да их доведе за преговарачки сто", нагласио је Кнежевић.

Министар је навео да ће инсистирати да се испуне захтеви радника, али да је важно да "Фијат" остане у Србији.

"Нама је у интересу и једна и друга страна и не навијамо ни за кога већ да седну за сто и договоре се", истиче Кнежевић.

Указао је да је сагласан да је плата у "Фијату" мала, али да не може Влада да гарантује њено повећање.

"Слажем се да је плата мала и да треба да се повећа. Ми ћемо инсистирати да се те плате повећају, али не можемо то да гарантујемо", рекао је Кнежевић.

Подсетио је да су испуњена два захтева радника – боља организација посла и обезбеђивање превоза ван стандардног радног времена.

"Што се тиче повећења плата, ми можемо само да посредујемо", додао је Кнежевић.

Коментаришући правило "Фијата" да не преговора док се не прекине штрајк, министар каже да је то корпоративно право те компаније и да су они нагласили да ће сести за преговарачки сто чим се штрајк прекине.

Истакао је да су Влада и Министарство 24 сата на располагању радницима и поручио да је свима у интересу да што пре крену преговори, као и да би била велика штета и за раднике и за државу уколико се то не догоди.

"Поштовани радници, дајте да седнемо да усагласимо протокол и преговарамо", поручио је Кнежевић.

Нагласио је да у Министарство и Владу није стигла верзија протокола за преговоре са послодавцем за коју штрајкачки одбор "Фијата" каже да ју је упутио.

"Тај протокол није стигао до Владе и Министарства привреде. Проверио сам јутрос – немамо никакав предлог протокола од њих. Али то не значи да прекидамо разговоре и да не желимо да разговарамо. Спремни смо да разговарамо, да их спојимо са пословодством 'Фијата' и да реше своје проблеме", закључио је Кнежевић.

број коментара 47 пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 22:11)
Mile [нерегистровани]

Otpusten

Imam li ja pravo da radim za cenu mesečne potrošačke korpe ili moram da savijam glavu za minimalac i da me deca pitaju (..."tata za šta radiš kada nikad nemaš?)

Bolje se danas ispraviti nego da nam deca odrarastaju sa savijenom kičmom.

(понедељак, 17. јул 2017, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

Strajk u Fiatu

MIslim da je sindikat fijata danas pokazao zelju za resavanje krize i da ce radnici prihvatiti to i ubrzati zajednicke pregovre. Fijat je vazna kompanija ne samo za drzavu vec i za radnike .

(понедељак, 17. јул 2017, 16:51)
Lela L [нерегистровани]

Radnici

treba radnicima sto pre izaci u susret i sto pre naci neko kompromisno resenje

(понедељак, 17. јул 2017, 16:50)
Zoca [нерегистровани]

Zoca

Mislim da se treba osvrnuti i na one kojima ovaj strajk ne odgovara, koji bi da rade i zato pregovora mora biti sto pre sto verujem da ce se postici.

(понедељак, 17. јул 2017, 16:34)
anonymous [нерегистровани]

Ima onih koji bi da rade

Radnici Fijata treba da bolje sagledaju mogucnosti jer ima mnogo drugih koji bi da rade.

(понедељак, 17. јул 2017, 16:33)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Da li i ti radiš,

za 10€ nadan?-Ajde,isprsi se!:

(понедељак, 17. јул 2017, 16:32)
Sreja [нерегистровани]

Strajk

Treba naci resenje da budu zadovoljni i poslodavci i radnici. Mora da postoji malo i tolerancije i razumevanja sa obe strane. Sto pre nastaviti sa radom, da ne bude velikih gubutaka.

(понедељак, 17. јул 2017, 16:24)
anonymous [нерегистровани]

Закон мора да поштује свако, чак и ФИАТ!

Такође, држава мора да штити закон, а радници ФИАТ-а управо то траже и не штрајкују зато што им је добро или немају паметнија посла! Према томе, ако се ФИАТ-У не исплати најјефтинија и квалитетна радна снага и повлашћени положај који нема нико и нигде у свету - збогом, али да.прво плате своје дугове радницима и држави Србији!

(понедељак, 17. јул 2017, 15:29)
anonymous [нерегистровани]

Ujka

Postovati smernice Vlade i sve ce biti dobro.

(понедељак, 17. јул 2017, 14:15)
Milan [нерегистровани]

Saradnja

Ne mozemo za sve vladu i vlast da krivimo.