Састанак тужилаца региона

Тужиоци Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске разговарали у Бијељини о регионалној сарадњи у области процесуирања случајева ратних злочина.

Сарадња тужилаштава Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине на процесуирању ратних злочина из године у годину је све боља, мада постоје многа питања о којима због мешања политике није могуће постићи договор, оценили су  главни тужиоци те три земље на састанку у Бијељини.

Тужиоци Србије, Хрватске и БиХ Владимир Вукчевић, Младен Бајић и Милорад Барашин оценили су да је процесуирање ратних злочина веома тежак и одговоран посао, посебно у ситуацији када је због протока времена све мање материјалних доказа.

"О многим стварима се не можемо договорити, јер је то ствар и политика и држава. Ми као професионалци настављамо нашу сарадњу и тражимо модалитете како да та сарадња буде беспрекорна", казао је главни тужилац БиХ Милорад Барашин.

Главни тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић рекао је да је сарадња на процесуирању ратних злочина много боља са Тужилаштвом Хрватске него са Тужилаштвом БиХ, истичући да без сарадње три државе нема ефикасног откривања ратних злочина и процесуирања ратних злочинаца.

"Ми се боримо да се политка што мање меша у рад тужилаштава, али се она меша, нажалост. Чим је мали уплив политике, то се на нашој сарадњи одмах види", казао је Вукчевић.

Главни тужилац Хрватске Младен Бајић истакао је да постоји заједнички интерес тужилаштава на процесуирању ратних злочина,  додајући да политички утицаји постоје, али да они не би требало да буду важни за рад правосуђа.

"Искључиво је битна сарадња на правосудном нивоу, све друго је ирелевантно. Међусобно поверење главних тужилаца и осталих у ланцу правосудних апарата ове три земље указује на то да је сваки дан та сарадња све боља и боља и да границе више не престављају никаву препреку", казао је Бајић.

Канцеларија Уједињених нација у БиХ организовала је у Бијељини дводневни састанак главних тужилаца Србије, Хрватске и БиХ на којем се разговара о унапређењу сарадње тужилаштава три земље.

број коментара 0 Пошаљи коментар