Санадер (не) иде из Аустрије

Да ли је бивши премијер Иво Санадер пристао на изручење Хрватској знаће се тек сутра. Пре изручења, Санадера у Аустрији чека саслушање због афере "Хипо". Премијерка спремна да сведочи.

Бивши премијер Иво Санадер изјаснио се пред судом у Салцбургу о хрватском захтеву за изручење. Како преносе хрватски медији, судија је добио одговор који ће тек сутра бити саопштен јавности.

Ако је веровати наводима адвоката Ива Санадера, бивши шеф ХДЗ-а неће се противити изручењу Хрватској.

Уколико Санадер пристане на изручење, поступак би могао да буде релативно брз, па би некадашњи први човек хрватске владе могао већ до краја године да се нађе у хрватском затвору.

Међутим, уколико се успротиви, Хрватска би на његово изручење могла да чека месецима.

Звонимир Ходак, који је у сличној ситуацији заступао Владимира Загорца, каже да Санадер може развлачити поступак изручења и до две године.

Као што се и очекивало, аустријски истражитељи ће Санадера, пре изручења, испитати о Хипо банци.

Саслушање због афере "Хипо"  

Потпредседник истражног одбора скупштине аустријске покрајине Корушке Јохан Гало каже да ће Санадер ускоро бити саслушан, а као могући термин наведен је 22. децембар.

Санадер се тренутно налази у истражном затвору, пошто је у петак ухапшен на основу међународног налога за хапшење које су издале хрватске власти, јер га сумњиче за корупцију.

Ради се о провизијама које је Санадер, наводно, добијао за посредовање кредитима код Хипо банке.

Санадер је оптужбе одбацио, тврдећи да никада није примио провизију за посредовање, нити да је добио било какве друге илегалне новчане дознаке.

Сведока који Санадера повезују са афером Хипо банке има и у Аустрији. Тако је бивши благајник Хипо банке Кристијан Раушер, у ранијем интервјуу аустријској државној телевизији ОРФ, рекао да је бивши шеф концерна Волфганг Култерер, који је главни осумњичени, неговао контакт са некадашњим хрватским премијером.

Раушер је тврдио да су кофери пуни новца из Хрватске преко Корушке ношени у Лихтенштајн.

Култерер демантује сваку умешаност у илегалне активности и истиче да није имао никакве приватне контакте са Санадером.

Косорова спремна да сведочи

Премијерка и председница ХДЗ-a Јадранка Косор изјавила је да ће се одазвати позиву Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) да сведочи у случају бившег премијера Ива Санадера.

"То је дужност  сваког грађана, па и премијерке", рекла је Косорова на питање хоће ли се одазвати, ако је Канцеларија позове у својству сведока.

Медији најављују да ће канцеларија‚ осим Косорове, испитати и друге званичнике ХДЗ-а, у који се, наводно, сливао значајан део новца који је извлачен из државних предузећа и министарстава.

Осим посредовања приликом давања кредита Хипо банке, против бившег премијера могућа је оптужница у још четири сумњива посла.

Реч је о ХЕП-овој продаји електричне енергије мостарском "Алуминију" преко шибенског ТЛМ-а, због чега је нанета штета од 100 милиона куна.

Највећа штета, од чак милијарду куна, нанета је приликом купопродаје трафо-страница на аутопуту Сплит-Загреб, између Хрватских аутоцеста (ХАЦ) и ХЕП-а. Под лупом истражних органа су још два случаја у које је, како се сумња, био умешан Иво Санадер.

Реч је о преузимању "Подравке" од стране њених менаџера, када је причињена штета од 400 милиона куна, и уговорима ХАЦ-а са фирмом "Складградња", при чему је начињена штета од 22 милиона куна.

За евентуално процесуирање Санадера и у тим случајевима, Хрватска мора да упути нове захтеве аустријском правосуђу. По закону о екстрадицији, особа која се изручује може бити гоњена само по предметима због којих је затражено изручење.

број коментара 0 Пошаљи коментар