Оптужнице за тероризам у Грчкој

Подигнута оптужница за тероризам против шест особа које су за викенд ухапшене у Атини и на Криту. Оптужени се повезују са анархистима из групе "Завера ватрених ћелија", који су повезани са насилном "Сектом револуционара", осумњиченом за убиство једног полицајца и новинара.

Укупно шест особа, пет мушкараца и једна жена, оптужено је у Грчкој за припадност терористичкој организацији и поседовање ватреног оружја и експлозива. Сви треба да се појаве у суду у уторак.

Оптужене особе су ухапшене у полицијским рацијама овог викенда у Атини и на Криту.

У оптужницама се не идентификује њихова терористичка организација, али претходни налози за хапшење двоје осумњичених повезују их са грчком радикалном анархистичком групом "Завера ватрених ћелија", подсећа агенција АП.

Шеф грчке полиције Лефтерис Иконому изјавио је да балистички налази оружја заплењеног током јучерашњих рација нису досад утврдили повезаност осумњичених за било који познати терористички напад, а да се наставља вештачење за идентификацију са другим кривичним делима, као и другог доказног материјала.

Полиција претпоставља да ће рације довести у везу "Заверу ватрених ћелија" са "Сектом револуционара", другом грчком радикалном групом, која је најнасилнија. Та група убила је полицајца који је обезбеђивао сведока на суђењу за тероризам, у јуну прошле године, и једног истраживачког новинара, у јулу ове године.

"Секта револуционара" појавила се после великих нереда изазваних убиством 15-годишњег ученика Алексиса Григоропулоса, у атинском кварту Ексархији, 6. децембра 2008. године, подсећа агенција АНА.

Годишњицу убиства младића обележили протести

Више хиљада људи изашло је на улице Атине и Солуна да обележе другу годишњицу од убиства младића 2008. године у Атини.

У центар грчке престонице изашло је око 3.000 младих. Демонстранти су полицију и зграду владе засули камењем, флашама, штаповима и поморанџама.

Портпарол полиције саопштио је да су и три молотовљева коктела бачена на припаднике снага безбедности. Разбијане су телефонске говорнице, аутобуске станице и излози.

Агенције наводе да је полиција испалила сузавац на демонстранте и да се у близини парламента полиција сукобила са око 500 демонстраната.

На месту где је 15-годишњи младић Алексис Григоропулос убијен људи се окупљају стојећи у тишини и остављају цвеће и пале свеће.

Због убиства тог младића у октобру је један грчки полицајац осуђен на доживотни затвор.

број коментара 0 Пошаљи коментар