Киша стала, стање критично

Под водом налази се 11 црногорских општина. Најкритичније је у долини Зете, где је под водом седам села. У Републици Српској поплављено је 2.400 објеката, а евакуисано је 3.000 људи. Данас без падавина.

Поплаве су угрозиле 11 од 21 црногопрске општине, саопштио је оперативни штаб Црне Горе за помоћ становништву.  Падавина данас нема, али се у наредних неколико дана могу очекивати слабије кише.

Најкритичнија ситуација у зетској равници, где је под водом седам села са 8.000 становника. Ниво Скадарског језера још није почео да опада и водостај се већ ближи шестом метру. 

"У Зети је угрожено 5.000 људи, а преко 1.100 објеката је поплављено", рекао је председник градске општине Голубовци Душана Радоњића, а преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Поплаве се још не повлаче ни у Никшћу, у селима Кличево и Озринићи. У овим насељима вода је полавила куће готово до крова.

Неколико хиљада породица је због поплава морало да напусти своје домове, а у евакуацији помаже око хиљаду припадника Војске Црне Горе.

На Лиму су оштећени готово сви мостови, а на готово целом подручју Црне Горе бујице су однеле или оштетиле много сеоских путева и мостова. Нека мања села су одсечена.

Пољопривредници у неким општинама страхују да су им бујице уништиле њиве и ливаде, а праве последице ће се видети тек кад се вода потпуно повуче.

Велика материјална штета у РС

У Републици Српској поплављено је 2.400 објеката, а евакуисано је 3.000 људи. Ниво реке Саве у сталном је порасту, док ниво Дрине опада. Председник Републике Српске Милорад Додик обишао је поплављена подручја у Бијељини.

Према његовим речима завршетак изградње одбрамбеног насипа на Сави и насипа на Дрини једино могу дугорочно смањити опасност од поплава у РС.

Додик је рекао да су огромне штете и да ће тражити да се што пре санира ситуаицја у поплављеним местима.

"Систем одбране од поплава на овом подручју, односно насип који брани Семберију од изливања Саве, стар је 30 година и зато планирамо да 'Водопривреда РС' почне што је могуће пре тај сегмент послова како би се дугорочно ово подручје заштитило од опасности које проузрокује висок ниво Саве", рекао је Додик у изјави локланим медијима.

Председник РС оценио је да поплаве представљају велику катастрофу и то други или трећи пут у овој години на различитим местима.

"Штете од поплава су непроцењиве и само у овој године сигурно прелазе пола милијарде конвертибилних марака", рекао је Додик, наводећи да сада приоритет јавних служби треба да буде да се помогне угроженим људима, да се евакуишу, да им се обезбеди храна и све оно што им је потребно у оваквим ситуацијама.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 08. дец 2010, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

za RTS-privatno

Postovani,
bio bi red da objavite izvestaj seizmoloskog zavoda Crne Gore(zvanicni izvestaj o seriji potresa,tj. dva zarista).Ako su izglasali nezavisnost,nisu zasluzili da se ne pomenu sa 3,9 stepeni rihtera (a na sva usta se bruji o 2,7 na teritoriji Sarajeva?!)i vise od 300 zemljotresa vecih od 2,i vise od 1000 zemljotresa manjih od 2 Rihtera.Za jedno zariste kazu da je posledica pritiska akumulacije brane, koja zbog poplava radi punom parom(HE PIVA).

(недеља, 05. дец 2010, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Srbijo

Pod hitno pomoci nasem narodu u Republici Srpskoj.

(недеља, 05. дец 2010, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

zalosno

Zalosno je ovo trentno stanje uCrnoj Gori ali je zalosnije sto traze pomoc i ocekuju od Nato-a.