Провера здравстевног стања нацисте

Државно тужилаштво аустријске покрајине Корушка поднело је нови захтев да се утврди здравствено стање Миливоја Ашнера, оптуженог за ратне злочине почињене током Другог светског рата над Србима, Јеврејима и Ромима у Пожеги, чије изручење траже хрватски правосудни органи.

Ашнер има 95 година и до сада није могао да буде саслушан, због лекарских атеста који потврђују да због старости и болести није способан да му се суди.

У међувремену, појавио се у више медија, изјављујући да "жели да пред судом у Хрватској докаже невиност", а објављене су и фотографије на којима шета улицама Клагенфурта, града у којем живи.

Пошто је на фотографијама изгледа "прилично витално", државно тужилаштво наложило је нове прегледе.

Тужилаштво је чак затражило да прегледе обаве међународни експерти, пошто је Центар "Симон Визентал" тврдио да су аустријски лекари пристрасни.

Миливој Ашнер налази се међу десет најтраженијих нациста са листе Центра "Симон Визентал", али и на међународној потерници коју је расписало Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Хрватско државно тужилаштво против њега је подигло оптужницу због прогона, депортације и ликвидације 230 Срба и 130 Јевреја у Пожеги, где је 1941/42. године био шеф усташке полиције.

Све до деведесетих година живео је у Аустрији, где је побегао после Другог светског рата, а после осамостаљења Хрватске вратио се у домовину.

Међутим, након што је један историчар из Пожеге објавио документацију о његовим злочинима, поново је побегао у Клагенфурт.

Центар "Симон Визентал" оптужио је Аустрију да је "рај за ратне злочинце", због одбијања власти да изруче Ашнера.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 20. јул 2008, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

bez komentara

Citat: "Све до деведесетих година живео је у Аустрији, где је побегао после Другог светског рата, а после осамостаљења Хрватске вратио се у домовину."


Mene cudi, ako se preko dosijea znalo sta je i ko je taj ubica, kako je on mogao od devedesetih slobodno da zivi i da se krece po Hrvatskoj, a da vlasti nista nisu preduzele.