ЕУ ће казнити Бугарску због корупције

Европска комисија ће следеће недеље објавити извештај, у којем ће своју нову чланицу Бугарску оптужити за високу корупцију, лоше вођење државних послова и неуспешну расподелу фондова ЕУ, саопштено је у Бриселу.

Извештај о управљању фондовима Европске уније у Бугарској, наводи да је због високог нивоа корупције и организованог криминала, Брисел одлучио да за четири бугарске агенције забрани управљање тим средствима и замрзне око милијарду евра помоћи, издвојених пре приступања Унији.

ЕУ ће, такође, размотрити даља улагања и помоћ Бугарској, пренео је Ројтерс.

"Бугарска није у стању да у потпуности искористи бенефиције чланства у ЕУ због озбиљних слабости у администрацији и правосуђу, на локалном, регионалном и централном нивоу," наводи се у извештају, који званичници ЕУ описују као најоштрији икад написан о једној земљи чланици.

Део нацрта извештаја прослеђен је бугарској влади због провере изнетих чињеница, али без кључних делова који се односе на наредне кораке и закључке.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 19. јул 2008, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Ekonomist

Sad kad to rece, ne mogu, da ne napomenem, da sam u nemackoj stampi upravo iste te stvari citao. Mada u nemackoj stampi vlada neka odbojnost prema Srbiji, tako da oni idu malo dalje i da traze da se Srbija treba mnogo vise potruditi, ako hoce uci u EU. Sta oni sa time misle, vide cemo mozda za neku godinu, kao sto smo do sad videli sta se geopoliticki na Balkanu desavalo.

(петак, 18. јул 2008, 16:03) - Bojan, London [нерегистровани]

Ekonomist

Skoro sam citao u jednom "bajatom" izdanju UK casopisa "Ekonomist" da su Bugarska i Rumunija postale clanice EU - jersu ustupile svoje baze NATO u da bombarduje Srbiju. "Ekonomist" kaze i da je nova vlada Borisa Tadica spremna da se odrekne Kosmeta za clanstvo u EU, ali da je ipak Srbija daleko od EU i da verovatno u skorije vreme nece postati njen clan. Takodje "Ekonomist" navodi da se svako novo clanstvo u EU zasluzuje, a ne "dobija".