Пожари широм Грчке

За последња 24 сата у Грчкој је избило више од 150 пожара, док многобројни ватрогасци у авионима, хеликоптерима и специјалним возилима покушавају да спрече ширење пожара. Међутим, упркос паду температуре на око 30 степени пожари се шире ношени веома јаким ветром.

За само један дан у Грчкој су избила 102 шумска пожара и чак 54 у насељеним подручјима. До темеља су изгорела складишта индустријске робе и предузеће увозника са складиштем аутомобила, док је у последњи час ватра заустављена пред танковима рафинерије нафте.

Ватрогасци држе под контролом пожар у индустријској зони Атине, у Аспропиргосу где се налази велика лука, рафинерије нафте, челичане и друге фабрике. Тамо је пожар избио јутрос нешто после два сата, а касније на још три места због чега локалне власти сумњају да је пожар подметнут.

Због пожара који је поподне локализован, евакуисано је становништво места Маркопуло, недалеко од Атине, где су три куће оштећене ватром. На том месту су 24 ватрогасна камиона, 60 ватрогасаца, три хеликоптера и седам ватрогасних авиона.

Од поподнева ватра гори и у кланцу Темби, близу аутопута Солун-Атина где је такође ангажовано пуно средстава како би се ширење пожара спречило. Седам ватрогасних возила, две пешадијске јединице војске, два авиона и седам ватрогасних хеликоптера гасе пожар у кланцу Темби.

Пожари данас горе и на острвима Кефалонија, Андрос и Крф. Ватрогасци уз помоћ хеликоптера на Андросу бране лучки град Гаврио у чијој околини гори жбуње. На Кефалонији такође горе предели испуњени жбуњем, док је на Крфу пожар захватио шуму код места Палеохори.  

Ватра је ослабила када је дохватила већ напола изгореле борове на обронцима планине Парнита, која је горела и прошлог лета.

Пожар је у зору избио и на највећем атинском сметлишту крај приградског насеља Ано Љосја. У суседству су изгореле једна фабрика за прераду дрвета, фабрика фрижидера и два складишта.

Јучерашњи велики пожар на обронцима планине Парнита, у предградју Атине, сасвим је локализован, а стотинак ватрогасаца и војника са 16 возила данас гаси последња жаришта.

Током претходне ноћи су избила још три мања пожара на самом рубу градског насеља Атине, али су брзо угашена. У предграђу Солуна данас је изгорело око 50 хектара шуме, а пожар је локализован пред подне.

Ватра међутим бесни на пољима недалеко од граничног прелаза Евзони, на граници Грчке и Македоније. По извештајима грчких медија, пожар је избио у Македоњи, а ветар га је пренео у Грчку која је послала јаке ватрогасне снаге у гранично подручје.  

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 19. јул 2008, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

pomozite braci grcima

zasto ne ako imamo mogucnosti jer i samismo vrlo cesto ugrozeni od sumskih pozara tj ljudske neodgovornosti licno mislim dabismo morali vise voditi racuna o nasim sumama i uvesti dodatne kontrole u vreme letnjeg perioda uvesti dobrovoljne rendzere od strane mladih volontera kao ovde kod mene u italy gde zivim i radim moglibi to biti mladici koji treba da sluze vojni rok volontera kontrole suma uz malo opreme navigacijske gps plana planine planinskog smestaja kao na kakpovanju i malo novca za prehranu videcete dace mnogi pristati pozdrav svima vama u SRBIJI srecan rad auguri cari paesani un saluto da Misel cita Domodossola nord Italy

(субота, 19. јул 2008, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

БРАЋА ГРЦИ

Треба им помоћи како год је то могуће.Грцима смо довека захвални због пружене помоћи у прошлости. Увек су били уз нас и сада им се морамо одужити. У оваквим приликама ми је жао што нисам ватрогасац, отишао бих тамо и бицклом, ако треба да се помогне.

(петак, 18. јул 2008, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

cudno

Malo je cudno to sto toliko pozara izbija u jedan dan... Sabotaza? KAo bratskom narodu treba im pomoci kako je god to moguce.

(четвртак, 17. јул 2008, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

pozari u EU

tacno, i jedina je clanica NATO pakta koja je, ne samo bojkotovala, vec i sabotirala NATO kad je napadao Srbiju.

To je vise nego sto bi mnogi Srbi uradili za Grke - ako se mi i oko pozara dvoumimo i NATO prozivamo...

(четвртак, 17. јул 2008, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Србијо чим Грци изгубе контролу шаљите помоћ

А чиме ћемо им помоћи ашовима и лопатама, већ смо им помогли кад им продадосмо оне канадере

(четвртак, 17. јул 2008, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

mislim da je vec trebao svaki drugi vatrogasac iz srbije da bude kod brace grka i svaki drugi vojnik

(четвртак, 17. јул 2008, 13:57) - Filip [нерегистровани]

pozari u EU

Sto ih nije sprecilo da nam pomazu i za vreme sankcija i za vreme bombardovanja! Grcka nam je oduvek bila iskreni prijatelj!

(четвртак, 17. јул 2008, 13:49) - Branislav Stepic [нерегистровани]

pozari u EU

Grcka je u NATO paktu...

(четвртак, 17. јул 2008, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

pomozite braci grcima

mislim da bi trebali da im pomognemo

(четвртак, 17. јул 2008, 13:30) - gale [нерегистровани]

Србијо чим Грци изгубе контролу шаљите помоћ

naravno da treba poslati pomoć,ioko toga netreba postavljati pitanja