Влада РС најавила тужбу против Холандије

Полагањем цвећа и паљењем свећа на спомен обележјима и гробљима Крњићима код Сребренице и Загонима у општини Братунац, обележена 16 годишњица страдања 38 српских цивила, које су убили припадници муслиманских снага из Сребренице под командом Насера Орића.Додик најавио тужбу против Холандије због Сребренице.

У мучком нападу, које су муслимани извели 5. јула 1992. године на небрањена села страдало је највише жена, деце и стараца, а све куће су опљачкане и запаљене.

У Крњиће се од 40 породица, колико је живело пре рата, вратила само једна српска породица.

За тај и све друге злочине, почињене над Србима на подручју Сребренице и Братунца, још ниједан Бошњак није одговарао.

Муслиманске јединице из Сребренице, под командом Орића, 1992. и 1993. године на тим подручјима разориле су 156 српских села и засеока, у којима су убили више од 1.500 српских цивила.

Додик: Тужићемо Холандију због Сребренице

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик најавио је да ће Влада РС тужити Уједињене нације (УН) и Холандију, јер холандски батаљон Унпрофора није заштитио околна српска села од напада муслиманских снага из заштићене зоне Сребреница.

Додик је новинарима рекао да су раније бошњачка удружења из Сребренице тужила Владу Холандије јер холандске трупе УН-а нису заштитиле становништво Сребренице и да се суд у том случају прогласио надлежним.

Премијер РС је истакао да ће по истом основу Влада РС наредних седмица поднети тужбу против Владе Холандије.

"Дозволили су да три године командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић буде наоружан са својим јединицама, да излази из заштићене зоне и врши покољ српског становништва", навео је Додик.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. јул 2008, 18:56) - zogro [нерегистровани]

Sansa

Ako podnese tuzbu i istraje na njoj, Dodik ce se upisati za sva vremena u Velikane Srpske istorije.

(понедељак, 07. јул 2008, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Najavio

Verovacu kad bude podneo tuzbu a ovo sad mi lici za lokal propagandu.

(недеља, 06. јул 2008, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Kad vec Srbija nema petlje ..

.. dobro je da RS ima sme da uperi prst na odgovorne. Sramota je sta se radi Srbima.
Bravo Dodik!

(недеља, 06. јул 2008, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Dodik

Borite se g-dine Predsednice za pravdu, u interesu je naroda.Duznost Vam je, visoki ste funkcioner u svojoj drzavi i narod vas na to obavezuje. Ako se sami ne branimo, nece nas odbraniti oni koji nas vecito napadaju i najprljavijom bolesnom retorikom neopravdano blate.

(субота, 05. јул 2008, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Do pravde.

Nadam se da ova tuzba protiv"demokrata i humanitaraca"sa zapada nece biti povucena i ako da Bog,istina i pravda izagju na videlo.