Договорено формирање македонске Владе

Мандатар за састав македонске Владе Никола Груевски постигао је договор за формирање коалиционе владе са албанском странком Унијом за интеграцију Алија Ахметија.

Скопска телевизија на македонском и албанском језику "Алсат М" објавила је, позивајуће се на изворе из владајуће ВМРО-ДПМНЕ, да су се Ахмети и Груевски договорили да албаснка партија у влади добије шест ресора - за рад и социјална питања, економију, локалну самоуправу, здравство и образовање, као и место потпредседника владе.

Досадашњи колициони партнер у влади, Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија, одбила је да учествује у власти заједно са ДУИ.

ДПА је до сада била традиционални коалициони партнер ВМРО-ДПМНЕ, док је ДУИ била партнер у влади сада опозиционог Социјалдемократског савеза.

Лидер ДУИ-ја Али Ахмети је 2001. године био вођа такозване Ослободилачке народне армије која се раније, уз употребу оружја, сукобила са македонском полицијом и војском.

Сукоб је окончан у Охриду потписивањем споразума између власти и опозиције.

Након тога, проглашена је амнестија за борце ОНА, формирана је Демократска унија за интеграцију, а Ахмети је постао њен лидер.

Скопски лист "Дневник" пише да је ДУИ сагласна да се питања Албанаца како што су употреба језика, статус бораца ОНА, признавање Косова и слично, реше сагласно Охридском договору.

ДУИ има 18, док ДПА има 11 посланика.

Врховни суд Македоније званично је прогласио завршетак превремених парламентарних избора
који су почели 1. јуна, а завршили се 29. јуна поновљеним гласањем у северозападном делу замље насељеним углавном Албанцима.

Коалиција окупљена око ВМРО-ДПМНЕ има укупно 63 од 120 посланичка места у Собрању.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 05. јул 2008, 18:59) - muharrem z. [нерегистровани]

nova makedonska vlada

moje je mishlenje da sve dok je na slobodi menduh thaci sa njegova banda neqe imati mir u makedoniju