Канонски непризнатa ЦПЦ: Светиње припадају држави Црној Гори

Литије Српске православне цркве у Црној Гори имају искључиво политичку сврху и умотане су у партијску и антицрногорску иконографију и поруке које не позивају на мир, већ траже нестанак Црне Горе као суверене државе, оцењено је из канонски непризнaте Црногорске православне цркве.

Из ЦПЦ наводе да се, иако се литије одржавају по правилу само поводом великих хришћанских празника, сада организују и у непразничне дане, чиме, како су оценили, "СПЦ доказује свој стварни политички карактер и циљ, потврђујући се као политичка организација чији је главни и једини задатак поништење независности Црне Горе и стварање Велике Србије".

Како су истакли из канонски непризнате ЦПЦ, "СПЦ у Црној Гори врши литије искључиво у политичке сврхе, умотане у партијску и антицрногорску иконографију и поруке које не позивају на мир, суживот, слогу, праштање и љубав, већ траже смену суверенистичке власти и нестанак Црне Горе као суверене државе", преноси РТЦГ.

"Умјесто хришћанских порука, учесници литија по Црној Гори са увезеним свештенством, који углавном нијесу држављани Црне Горе, говоре да ће својим животима бранити српске светиње, иако знају да црквена имовина не припада СПЦ, већ држави Црној Гори", додаје се у реаговању.

Из канонски непризанте Црногорске православне цркве истакли су да су литије молитвена, свечана, саборна поворка верника предвођена свештеницима са крстовима, заставама, иконама и другим црквеним обележјима, која се одржава као искључиво црквени чин молитвеног обреда поводом великих хришчанских празника.

Прем речима ЦПЦ, у независној Црној Гори до 1918. литије су одржаване искључиво око цркава и манастира, углавном о Божићу и Васкрсу.

"Литија никада није одржана на улицама црногорских градова и села, јер би тиме изгубила свој смисао искључиво црквене молитве. СПЦ је литијама дала јавни, првенствено политички карактер, злоупотребљавајући богослужбенст овог црквеног обреда", закључили су из канонски непризанте ЦПЦ.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 08:24) - anonymous Lala [нерегистровани]

Sve je džabe

Mogu oni da pišu sve i svašta ali istinu i veru nam oteti ne mogu .

(недеља, 26. јан 2020, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Pobrkali ste loncice!

VI ste politicko udruzenje, a ne SPC, VI izjednacavate crkvu sa drzavom koja je poiticka kategorija! Crkva ne zna za drzavne granice.

(недеља, 26. јан 2020, 21:35) - Дејан [нерегистровани]

Неће бити....

Литије су организоване и у време љуте невоље, за спас од рата, глади, потопа, огњене стихије, и друго.
Све су то мања зла, јер убијају тело, а ови безбожници хоће душу Српскога Народа да убију.
Рекао је лепо Господ - бојте се оних који душу убијају.

(недеља, 26. јан 2020, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Литија ЦПЦ

Дајте неку фотографију поменуте литије ЦПЦ, да их избројимо на прсте... једне руке.

(недеља, 26. јан 2020, 20:59) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Sasvim jednostavno

Kanonski nepriznata CPC na celu sa Milom zeli da prisvoji imovinu SPC

(недеља, 26. јан 2020, 20:01) - Воронцов [нерегистровани]

А шта представља канонски непризната црква?

Не представља ниште више од политичке организације, удружења грађана или секте.