Амфилохије: Дијалог могућ само ако Влада прихвати амандмане Митрополије

Ако је позив на дијалог председника Владе Црне Горе Душка Марковића само позив да разговарамо о безакоњу, онда је боље да се ту не започиње разговор, изјавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије за "Дан".

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије наводи да је Црква спремна за разговор ако је власт, на првом месту, спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднела на спорни Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Говорећи о актуелној ситуацији у вези са Законом о слободи вероисповести, премијер Душко Марковић је раније најавио да ће се званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се се разумеју или о страховима који постоји, као и да држава гарантује да нема разлога за страхове.

"Благодаримо председнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и верским заједницама у Црној Гори. Благодаримо и на том његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу, ако под тим позивом он подразумева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, где се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор", рекао је Амфилохије.

Поручио је да Црква очекује истински, прави дијалог, који је у сагласности са Венецијанском комисијом и са европским законима јасан дијалог како би се, како је рекао, донео закон који је сагласан вековном предању Црне Горе и савременим европским законима.

"Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе. Они су нама то наметали већ неколико пута. Потпредсједник Владе Зоран Пажин нам је наметао разговор о том безакоњу. Није било говора о томе. Покушали смо да им то образложимо приликом сусрета са њима, пре Скупштине, они су остали при томе, нису прихватили минимум онога што смо ми тражили преко оних амандмана", навео је Амфилохије.

Ако председник Владе, додао је митрополит, сматра да тај разговор треба да буде о истинском договору и прихватању амандмана, онда ћемо мирне душе разговарати о томе, "јер ми смо за закон, ово је Црква која је на закону утемељена и законом вековима влада".

Говорећи о дешавањима у вези са планираном литијом на Цетињу, митрополит је рекао да они сваке суботе иду на Ћипур, где служе литургију, а да је сада то Црквена општина назвала литијом, која би прошла од Цетињског манастира до Ћипура.

"С обзиром на те неприлике на Цетињу, умолила нас је полиција да не идемо до Ћипура него да се молебан одржи само у Цетињском манастиру. Ми смо то прихватили ради мира у граду и ради братске љубави", рекао је Амфилохије.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Pravda

Ako ganjamo nekakvo pravo i pravdu, donji smo. Svi oni dobro znaju da je pravo na našoj strani a i oni i njihovi nalagodavci razumiju samo jezik npr. kad im blokiraš ulicu, sjedeš na ulicu i oni ne mogu prolaziti, ići na posao, u prodavnicu, po drogu ili kud već idu. E onda moraju sjesti pa pričati.

(четвртак, 23. јан 2020, 15:23) - Воронцов [нерегистровани]

СПЦ је тражила само равноправност

Црногорске власти наметнуле су дискриминаторски закон усмерен против СПЦ. Међутим ситуација је таква да тим властима непријатељски настројеним према СПЦ закон ништа не вреди ако га не могу применити. А неће га моћи применити ако до краја наиђу на отпор СПЦ провођењу закона.

(четвртак, 23. јан 2020, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

HM

Hm.Juce je bio uslov za pregovore da se povuce Zakon.Danas vidim meksi stav.Sutra ce biti jos meksi.Mi Srbi ili SPC u CG govorimo nemustim jezikom koji niko ne shvata ozbiljno.Neverovatno je dokle smo pali.

(четвртак, 23. јан 2020, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

hm

Ne znam šta je pametno, ali znam da trebate što pre preduzimati korake jer čim broj građana krene opadati, a uskoro će, vi ste svoje pregovaranje završili. Možda da te litije krenu ujutro i onda vi polako vodajte narod ulicama, tako blokirate sve gradove, i jednostavno moraće neko da vam se obrati i traži rešenje. Bilo kakvo razvlačenje priče, i velike dugoročne strategije odgovaraju MIlu jer će naroda biti sve manje na ulicama.

(четвртак, 23. јан 2020, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

СПЦ

Зашто се често заборавља префикс СПЦ, ...ипак је то нечији део плана и покушаја .....
Али се изненадили изласком народа....
Сад испаде да Амфилохије спашава Ђукановићем режим, не први пут.