Бошковић: Хибридни агресори делују и из Црне Горе

Црна Гора је од обнове независности била под утицајем разних хибридних активности, које су нарочито биле интензивне непосредно прије и за вријеме најважнијих политичких процеса у земљи, попут парламентарних избора у октобру 2016. и приступања Црне Горе НАТО савезу у јуну 2017. године, сматра министар одбране Предраг Бошковић.

Све ове активности, како је оценио Предраг Бошковић, доминантно су биле концентрисане на политички, информациони и сајбер домен.

"С обзиром на то да је текућа година изборна, већ смо свједоци пораста малициозних активности, у првом реду дезинформационих кампања о разним битним политичким, економским и друштвеним темама, којима се настоје дискредитовати највиши политички званичници и изазвати немир и несигурност у јавности, као и сајбер напади на информационе системе државне администрације и средства јавног информисања", рекао је Бошковић у интервјуу Дневним новинама.

Истиче да у прилог таквом развоју догађаја говори и оркестрирана кампања покренута од одређеног броја медија у земљи, региону и шире, у којима се тенденциозно извештава о недавно усвојеном Закону о слободи вероисповести и уверења и правном положају верских заједница, која има за циљ дестабилизацију политичке и безбедносне ситуације у земљи.

"Оно што Црну Гору чини специфичном и осјетљивом на овакве ударе у односу на неке друге државе јесте што ми имамо поједине хибридне агресоре у окружењу и унутар наше државе, оличене у политичким партијама, невладиним организацијама, вјерским заједницама и појединцима који добровољно или под притиском изигравају улогу тројанског коња у друштвеном и политичком животу Црне Горе", наглашава Бошковић.

Говорећи о Закону о слободи вероисповијести, Бошковић је рекао да Црна Гора као демократска држава има уставну, међународно-правну и историјску одговорност да сва питања у вези са слободом вероисповијести уреди модерним законом, по највишим међународним стандардима.

"Усвајање новог закона, који ће уредити корпус вјерских права и слобода, а посебно положај вјерских заједница и њихових односа са државом, у складу са уставним одредбама и правном тековином ЕУ, било је неопходно. Њиме је замијењен закон из 1977. године, који више не одговара ни времену, а ни приликама", рекао је Бошковић.

Новим Законом се, тврди, пре свега утврђују важна питања културног идентитета грађанске Црне Горе: докле досежу права и обавезе верских заједница, регулише се процедура регистрације, односно евиденције верских заједница и на јасан и транспарентан начин решава питање државне имовине, што је у интересу свих грађана Црне Горе.

"На изборима смо добили подршку и мандат грађана да ово питање, заједно са осталим, ријешимо у духу очувања Уставом загарантоване грађанске Црне Горе. Ово јесте јако битан тренутак за Црну Гору и она је изложена застрашујућим нападима који негирају и њено постојање", закључио је Бошковић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 14:24) - milan lala [нерегистровани]

Prodavnje magle

C. Gora im na ulicama u protestima a on prodje maglu. Vi iz DPS sa Djukanovicem na celu ste glavni hibridi stranog zapadnog mesanja u zivot gradjana C. Gore.

(понедељак, 20. јан 2020, 13:47) - глас разума [нерегистровани]

Једна је истина

А она каже, као што Украјини нема просперитета и напретка у антируском блоку, тако ни Црној Гори нема напредовања у антиспрском блоку. Не може се бити успешан и ићи против себе, своје суштине и вековног бића... Црна Гора је увек била српска Спарта, шта год друго од ње буду желели да направе, једноставно неће ићи. Да би се ишло напред ЦГ се мора вратити на свој исконски и изворни пут, да буде опет она права и аутентична Црна Гора, какву цео свет одвајкада познаје! У супротном остаће само монета за поткусуривање неких великих играча.