Пленковић: У Србију иде најбољи хрватски и европски дипломата

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у парламенту да именовање амбасадора у Србији није политичко питање, да је Београд важан и да је идеја да се у хрватску амбасаду у Србији пошаље један од најискуснијих, како је рекао, не само хрватских већ европских дипломата.

Андреј Пленковић је током "премијерског сата" одговарао на питања посланика, па је у између осталог коментарисао и жалбе СДП-а због журбе да амбасадор у Србији буде именован пре ступања Зорана Милановића на дужност.

Пленковић је рекао да та процедура траје већ месецима.

"Колико ми је познато, реч је о једном једином именовању, идеја је да (у Србију) пошаљемо једног од најискуснијих, не само хрватских него и европских дипломата, Хиду Бишчевића", рекао је премијер.

То, истакао је, није никакво политичко питање, никаква демонстрација порука, него нормална процедура да нам место које нам је политички битно профункционише, посебно кад смо амбасадора Гордана Бакоту из Београда послали у Берлин.

"Кад постанете бивши, остаћете бивши заувек"

Коментаришући будућу сарадњу са изабраним председником Зораном Милановићем, Пленковић је објаснио да ће сарађивати на темама на којима премијер и председник имају заједничке надлежности.

На питање посланика опозиционог СДП-а Саше Ђујића шта мисли када говори о "тврдој кохабитацији", Пленковић је рекао да се односи премијера и председника морају посматрати у једном контексту.

"Овај пут је већина бирача одлучила овако, не можемо ту ништа, можемо поштовати изборне резултате и сарађивати у складу са Уставом и законом. По нашем политичком систему, овлашћења председника битно су другачије него почетком 2000. Свако ће се држати својих овлашћења, сарађиваћемо на темама на којима имамо заједничке надлежности", одговорио је хрватски премијер Ђујићу.

Пленковић је Ђујићу у ироничном тону добацио да види да се понаша као "прави ђак првак" , који прати шта му бивши шеф странке, а сада председник државе каже и иде да тражи одговоре.

"Сећам се када је ваш други председник Иво Јосиповић настојао да сруши владу ХДЗ-а, односно Јадранку Косор, два месеца пре завршетка преговора о хрватском чланству у ЕУ, у пролеће 2011, свом силином сте подржавали Фејсбук протесте".

Додао је да је, како је рекао, "разлика између нас и вас, синтагма коју је увео ваш тада председник странке и владе, не може бити теза новооткривенога духа заједништва код заједничара који је постао председник Републике".

"То није тачно, то није аутентично", рекао је премијер.

Ђујићу му је одговорио – да је свако нечији ђак, а да је успешан ако надмаши учитеља.

"Милановић је можда био бивши, а сада је будући, а ви кад постанете бивши, остаћете бивши за сва времена", поручио је Ђујић премијеру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno je nebitno...

... ko će biti Ambasador RH u Srbiji.
Prijateljstva nikad više biti neće.
Posebnu pažnju treba obratiti na period njihovog tzv. predsedavanja i u tom periodu susrete svesti na minimum.
Ambasador, koji god da je, uvek će "tražiti iste stvari" od Srbije.
Većina tih zahteva nema veze sa zdravim razumom, već imaju za za cilj provociranje i omalovažavanje Srbije.
Naravno i ometanje eventualnog ulaska u EU. Bolje je reći onemogućavanje.