Троструко убиство главна тема у Хрватској, убица добио подршку на друштвеним мрежама

Троструко убиство на улицама Сплита прошлог викенда и даље је у центру пажње хрватске јавности. На друштвеним мрежама су се појавиле групе које подржавају убицу Филипа Завадлава и траже његово ослобађање. Хрватски медији преносе да је његова мајка још пре годину дана рекла да јој је син психопата и да јој је претио смрћу.

Филип Завадлав, осумњичени за троструко убојство у Сплиту, пребачен је у понедељак увече под јаком полицијском пратњом у затворску болницу у Загребу јер није био у психичком стању да полицији да изјаву. Одређен му је истражни затвор у трајању до месец дана.

Завадлав је у суботу послеподне на улицама Сплита из аутоматске пушке убио три особе и самим стицајем околности том приликом није било више жртава.

Овај злочин је за кратко време на друштвеним мрежама добио снажну подршку. На Фејсбуку је формирана група "Правда за Филипа", која му је чак ангажовала и браниоца, познатог хрватског адвоката Бранка Шерића.

Трагедија у старачком дому остала без реакција

Истога дана када се на улицама Сплита догодило троструко убиство, у хрватском Загорју је у једном старачком дому у пожару изгорело шест особа, али је реакција јавности на ту трагедију готово сасвим изостала, констатује портал Индекс.

Психијатар Херман Вукушић из КБЦ-а Загреб рекао да је како је интересантно да је емпатија у ова два случаја подељена.

"Трагедија у Сплиту засенила је ону у Загорју јер је психолошки примамљивија тема у којој је неко некога убио, за разлику од несретне смрти људи у Загорју. У људској природи је пуно интересантније убиство од смрти узроковане несрећом. Свака смрт има подсвесну примамљивост, али крвни деликти код јавности увек изазивају посебну пажњу", рекао је Вукушић.

Према његовим речима, трагедија у Загорју, где су изгорели стари и немоћни, сплет је околности, не зна се шта се тачно догодило и у игри не мора бити људски фактор.

"С друге стране имамо чин насиља у Сплиту, који је људима интересантан. Нагон смрти има своју психодинамику у сваком од нас, а други елемент који побуђује већу пажње су околности чина, радило се о људима кримогене прошлости који су стекли неславну репутацију у својој микросредини", истакао је Вукушић.

Доктор Горан Арбанас из Клинике за психијатрију "Врапче" наводи да феномен да људи славе троструког убицу не треба гледати из психијатријске перспективе, истичући како је, кад гледамо реакције друштва, реч о социолошком феномену.

"Зашто у Загорју немамо снажну емоционалну реакцију друштва, а у овој сплитској трагедији имамо? То је зато што ту имамо јасније актере, с којима се можемо лакше идентификовати. У овом другом случају, који се односи на Загорје и старачки дом, би се требало реаговати конструктивније, што захтева емоционалну реакцију и да нешто осмислимо и направимо, што у већим групама иде теже", објаснио је доктор Арбанас.

Породица већ годинама под надзором Центра за социјални рад 

Медији у Хрватској наводе и да је мајка убице Филипа Завадлава још пре годину дана рекла да јој је син психопата и да јој је претио смрћу.

"Имам и Филипа, старог 24 године који не живи с нама, унајмио је стан негђе у Спинуту, али не знам где. С њим готово да немам контакта јер је, нажалост, и он психопат", казала је Етел Завадлав када је сведочила по пријави поднетој против сина због претњи смрћу, пренела је сплитска Слободна Далмација.

Како је пренео портал Далматински, Етел Завадлав је такође била осуђена на 10 месеци затвора, условно на три године због злостављања своје деце.

Етел је, како се наводи, била осуђена зато што није бринула о школовању, здрављу и хигијени деце.

Према писању тог медија поодица убице Филипа Завадлава се већ годинама налази под надзором Центра за социјални рад.

број коментара 0 Пошаљи коментар