Словеначки суд поништио смртну казну домобранском генералу, Зуроф протестовао

Центар "Симон Визентал" оштро је протестовао против одлуке Врховног суда Словеније, који је прошле недеље из процедуралних разлога укинуо пресуду којом је 1946. године осуђен на смрт домобрански генерал Леон Рупник.

"Одлука о опозиву пресуде човеку који је активно био умешан у злочине Холокауста срамотна је и искривљује историју и представља велику увреду за Рупникове жртве", рекао је Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал", у писму амбасадору Словеније у Израелу Андреји Пуркарт Мартине, преноси Индекс.

"Молимо вас да наш протест одмах пренесете надлежним словеначким властима како би се могле донити мере за уклањање големе штете коју је прузроковала неправедна одлука Врховног суда", истакао је Зуроф у писму.  

Словеначки Врховни суд је прошле недеље поништио, из процесних разлога, пресуду из 1946. којом су комунистичке власти осудиле на смрт и стрељале домобранског генерала Леона Рупника због издаје и сарадње с окупатором, преносе словеначки медији.

Поништење пресуде тражио је један од Рупникових потомака, а суд је утврдио да је у поступку било више правних грешака и да се није одвијао по тада важећим правилима.

Суд је утврдио да је било неколико правних грешака у поступку и да се није поступило по тада важећим правилима и стандардима, али словеначки правници наводе да Рупников ни у ком случају није био постхумни покушај рехабилитације, јер је и данас у Словенији он симбол сарадње с немачким и италијанским окупационим властима током Другог светског рата.

Поништавањем пресуде Врховни суд формално је вратио предмет пресуде Рупнику на Окружни суд у Љубљани, али новог суђења неће бити јер се покојнику не може судити, преноси Индекс.

Основао је домобране који су се борили против партизана

Рупник је од 1941. до 1945. у тзв. Љубљанској провинцији под окупацијом Италијана и Немаца сарађивао с окупацијским властима и основао домобранство које се борило против партизана. 

Стрељан је код љубљанског гробља Жале у септембру 1946. године, али му је гроб непознат.

У процени пресуде из 1946, врховни суд је полазио од процесних стандарда који су вредели у време суђења, те је утврдио да пресуда у већем делу није садржавала образложења за сваку тачку пресуде, како је то било потребно.

Због тога је пресуда поништена и случај враћен на поновно одлучивање Окружног суда у Љубљани, преносе медији.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Ponistenje kazne iz 1946-te?

Ovako nesto ocekivao sam od Hrvatske a ne od Slovenije? Isgleda da je zemljiste plodno pa se korov brzo siri.

(среда, 15. јан 2020, 21:21) - Воронцов [нерегистровани]

Словенија се руга антифашистичкој борби

Ако неко рехабилитује доказаног савезника фашистичке Италије и нацистичког Трећег Рајха , на чијој страни историје је онда та рехабилитација ?

(среда, 15. јан 2020, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Draza Mihailovic je isto radio sa nacistima, ustasama i Italijama!

Strasno koliko smo licemerni!

(среда, 15. јан 2020, 11:42) - Dragoljub [нерегистровани]

Trebalo bi suditi

Trebalo bi suditi slovenackoj TO (Teritorijalnoj odbrani) za ubistva golobradih mladica iz JNA! Izvrsili su napad na regularnu vojsku svoje drzave. Koliko mi je poznato Ustavom SFRJ ta slovenacka TO nije imala takvu namenu nego je upravo trebala pomoci JNA u slucaju napada na SFRJ. Kako brzo zaboravljamo...

(среда, 15. јан 2020, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Суд

Ово није неочекивано, очекујем ускоро улице са његовим именом а вероватно и трг у Љубљани. Тамо ће ускоро и Мусолини да буде проглашен невиним јер му се судило и пресудило по кратком поступку а и Хитлеру уопште није суђено па нема правних доказа да је био крив.
Све је то преписано из новокомпонованих европских закона, чак и када има доказа али они нису потпуно легално добијени, докази не важе и оптужени иде на слободу.

(среда, 15. јан 2020, 11:02) - kosmajac [нерегистровани]

sramota

Srbija mora da povede sudske postupke protiv svih odgovornih iz Slo.,Hrvatske ,BiH za raspad Jy i oruzanu pobunu sa ubijanjem vojnika JNA i progonom gradjjana sa svojih teritorija . To svi cekamo iako je proslo 3 decenije od tog zlocina .

(среда, 15. јан 2020, 09:32) - Markovljev [нерегистровани]

Rehabilitacija zločinaca

Umesto da Jugoslavija (danas nasledna država Srbija) vodi Sudske procese sa svima onima iz Slovenije koji su bili odgovorni za rušenje države i oružanu pobunu protiv države Jugoslavije, Slovenci ukidaju presude Sudova Jugoslavije. Obzirom da "nemaju kome da sude" a kada neko nije osudjen, onda je nevin pa će tako i Rupnik kao i dosta drugih fašističkih zločinaca biti vremenom rehabilitovano a zločinci će biti oni koji su ih pobedili i pravedno osudili.
E, moja demokratsko multikulturna Evrope, izgubila si smer.

(среда, 15. јан 2020, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Какав наказни правни систем

Суд је утврдио да је било неколико правних грешака у поступку и да се није поступило по тада важећим правилима и стандардима. Поништавањем пресуде Врховни суд формално је вратио предмет пресуде Рупнику на Окружни суд у Љубљани, али новог суђења неће бити јер се покојнику не може судити.
Какав наказни правни систем.
Каквог смисла има све ово скупа ? Чему поништење ? Шта сте заправо хтели рећи драга господо ? Правда се не заснива на формализму, То је требало давно да научите, јер ко не научи добија лекције на поновно учење.

(среда, 15. јан 2020, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Срамота

Срамота за Словенију, која је процентуално гледано дала приличан број партизана, за разлику од Хрватске!

(среда, 15. јан 2020, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

Žrtve

A da li je on pravedno sudio svojim žrtvama?