Додик за РТС: Нисам повео земљу у НАТО

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже за РТС да ће Република Српска истрајати на политици војне неутралности, без обзира на то што су бошњачка и хрватска страна за улазак Босне и Херцеговине у НАТО, и да ће објашњавати зашто та земља не треба да буде члан Алијансе.

Милорад Додик је, гостујући у емисији Упитник, рекао да није повео земљу у НАТО и да усвојени Програм реформи не може да послужи као основа за интеграцију у Алијансу.

Програм реформи не прејудицира чланство БиХ, поновио је Милорад Додик и истакао да је то написано у првом поглављу документа.

За свако ново кретање према НАТО-у, биће потребна нова одлука Председништва БиХ и Парламентарне скупштине, објаснио је Додик.

Поручио је да ће Република Српска истрајати на политици војне неутралности, без обзира на то што су бошњачка и хрватска страна за улазак Босне и Херцеговине у НАТО, и да ће објашњавати зашто та земља не треба да буде чланица.

"Постоје обавештајни центри за спречавење руског утицаја"

Додик је оптужио обавештајне службе БиХ да све време раде против Републике Српске и Србије.

Циљ је дестабилизација РС и много шире, оценио је српски члан Председништва БиХ.

Тврди како у Сарајеву постоји обавештајни центар који чине странци и обавештајне службе БиХ и да поседује и документацију о томе, као и да су формирани центри "за спречавање такозваног малигног руског утицаја" - у Сарајеву, Подгорици и Тирани.

Додик је додао да и у Београду делује неки скривени центар.

"РС није подељена, све је под контролом"

Што се тиче инцидента у Народној скупштини Републике Српске, када је поводом усвајања Програма реформи умало избила туча, Додик је рекао је да није баш поносан на то, али да "неким људима не можете да одговорите".

Додик истиче да, институционално гледано, Република Српска није подељено друштво, да је све под контролом и да не могу да је дестабилизују.

"Направили смо сто километара ауто-путева, буџет је повећан, приходи су стално у успону, градимо Јахорину, изградили смо Клинички центар у Бањалуци", навео је Додик.

"Неуставан је суд, а не одлука о дану РС" 

Што се тиче прославе Дана РС, који је раније проглашен неуставним, Додик истиче да је неуставан Уставни суд, а не одлука о Дану Републике.

"Постоје тамо три странца и два Бошњака који чине већину од девет, који доносе одлуке и сада ми то треба да прихватимо", истиче Додик.

Подсетио је да је деветог јануара 1992. године био члан парламента РС и да су усвојили Декларацију о формирању Републике, и да су нешто касније донели Устав.

"Све је то било време мира. Било је мирно време и никаквих турбуленција у Бих. Шта је спорно ту? Спорно је све што је српско, не само што се тиче нас у РС, него где год се појаве Срби", закључује Додик.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

Darko

Rijetko dobar politicar koji razumije tokove, predvidja stvari, govori narodnim jezikom.

(уторак, 14. јан 2020, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Amp

Zasto si potpisao AMP?

(уторак, 14. јан 2020, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Dodik odlican

Dodiku kapa dole. Meni je drago da se u Banjoj Luci i Trebinju zaista mnogo radi, sredjuje i gradi. Tu on dugo vlada. Takodje Istocno Sarajevo mi je urbanisticki lepse nego njihovo a Jahorina je prava perjanica ulaganja i turizma. Sad od kad je preuzeo Doboj, grad dise. Nadam se uskoro i Bijeljinu

(уторак, 14. јан 2020, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Lepo kaze covek

Neustavan je taj Sud.