Пажин: Влада спремна за дијалог са Митрополијом

Потпредседник Владе Црне Горе Зоран Пажин рекао је да је Влада спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести. Пажин је такође изјавио да је Влада спремна да разговара са Митрополијом црногорско-приморском и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога.

Зоран Пажин је за Би-Би-Си на српском истакао да ниједна држава у нашем региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње.

"Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савести, буду или не буду верници било које вероисповести, и да би закони једнако важили за све", истакао је Пажин.

Потпредседник црногорске владе каже да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о Нацрту закона, да су све верске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали Нацрт закона, као и да су представници Владе више пута имали појединачне консултације са свим верским заједницама.

"Првобитни законски текст је знатно измењен, будући да је Влада прихватила све предлоге верских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а Влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у Предлог закона све препоруке овог стручног тела Савета Европе", изјавио је Пажин.

Он каже да не верује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подела и расправа о томе које су вере и нације у Црној Гори старије и заслужније.

"Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих суседа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист", рекао је је Пажин.

Пажин сматра да Влада Црне Горе нема разлога да бежи од приче о резултатима свог рада.

"Захваљујући оваквој државној политици, у Црној Гори су од обнове независности удвостручене плате, утростручени приходи од туризма, данас је Црна Гора пуноправна чланица НАТО-а и једна од најбрже растућих економија Европе. Немам никакве сумње да грађани веома добро знају у каква беспућа и деструкцију води политика етничке и верске мржње и сукоба. Зато сам уверен да ће грађани дати поверење оној политици која не дели чланове породица, пријатеље и комшије по вери и нацији и која је окренута будућности, напретку грађанске државе и вишем квалитету живота за све", закључио је Пажин.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2020, 02:40) - anonymous [нерегистровани]

Kakav dijalog

Crkva nema dijaloga sa ateistima i protivnicima Crkve niti joj treba to. Crkva je odvojena od drzave. Crkva trazi da se postuju ljudska prava i sve sto joj pripada. Nema otimanja kao sto se nekad desavalo. Crkva trazi da se postuje Ustav i da ima ista prava kao sto imaju svi. Crkva trazi da ateisti nemaju veca prava nego vernici u drzavi. Mi ne odustajemo od protesta dok god vlastodrsci (ne drzava, nismo mi protiv drzave, narod je drzava), ne povuku svoju odluku da pljackaju Crkvu. Sto pre, to bolje. Sto vishe odugovlacite, sve vishe ponizavate narod koji moze da eksplodira. Nedaj Boze! Molimo vas da ne ponizavate narod i da ga ne lazete sa nekim dijalogom.

(понедељак, 13. јан 2020, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

@ Otimanje

Пажин је католик, рођен као католик у Шибенику а да ли је атеиста то не знам.

(понедељак, 13. јан 2020, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Otimanje

Branite crnogorske svetinje od pravoslavnih crnogoraca ....
Za riplija ....

(понедељак, 13. јан 2020, 14:03) - milan lala [нерегистровани]

Bezakonje

Zakon o otimanju imovine SPC koji ste usvojili mora da ukinete odmah , pa tek onda da razgovarate o novom zakonu. U protivnom cekaju vas stalni masovni protesti do izbora koji ce vas kostati vlasti a onda na izborima zbogom za sva vremena Milu i DPS. Sad se vi drcite i mislite da ste nezamenjivi i nepobedivi , oci i usi vidimo nemate . Gotovi ste ovako ili onako , bilo ili nebilo ukidanja "zakona" ceka vas na izborima gadan sud naroda.

(понедељак, 13. јан 2020, 13:56) - anonymous 12 [нерегистровани]

Светиње

Не дамо светиње!!!

(понедељак, 13. јан 2020, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

cita li neko tekst?

Vidis li ti o cemu je dijalog? o sprovodjenju usvojenog zakona!
Tako je to u diktaturama poput Srbije i Crne Gore - "svemocni" te zove da ti isprica kako ce biti, i to nazove dijalogom...

(понедељак, 13. јан 2020, 12:39) - Cikago [нерегистровани]

Dijalog ?

A ,sada ste spremni na dijalog !
Gde ste bili do sada? Baš čudno !