Додик: Увредим се кад ме питају "шта има у Босни"

Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, рекао је да Републику Српску, 28 година од њеног настајања, види као стабилну, институционално сређену, са изазовима који су остали готово исти.

Милорад Додик је за магазин Седмица Првог прогама Радио Београда рекао да су људи у РС научили да без државе нема слободе за Србе.

"То видимо било где – данас у Црној Гори, Федерацији, Хрватској... било где... Тамо где Срби нису имали државу они су и страдали, тако се страдало у Другом светском рату где смо остали у оквиру, односно насилно, Независне Државе Хрватске, где је погром Срба био тог обима да је готово укупно становништво било угрожено егзекуцијама, убиствима и тако даље... И ми то савршено добро знамо", рекао је Додик.

Нико, каже, не треба да "сумња у наше уверење да је Република Српска трајна, недодирљива и да више него икада пре разумемо да је она данас израз наше воље и да зависи од нас самих".

"Ми смо део јединственог српског народа, где год се он налазио. Ми нисмо никакви босански Срби и, ако неко овде хоће да нас увреди, онда нас тако може назвати, једнако, као и кад дођем у Београд кад ме неко пита: 'Шта има у Босни?', то ми је увреда. Ја долазим из Републике Српске и овде представљам овај народ, који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет", истакао је српски члан Председништва РС.

Поновио је да је РС у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће.

Када је реч о Дану Републике Српске, 9. јануару, Додик каже да је то само део укупних оспоравања саме Републике Српске.

"Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, што је настала као израз политичке воље српског народа и они су хтели да темеље Републике Српске доведу у питање, јер онда доводите у питање све оно што се десило након тога", истао је Додик.

Срби, каже, остају при чињеници да је њихов Дан Републике 9. јануар.

"Ми ћемо га славити са нашим пријатељима који то хоће и који нам дају подршку. Нама је важније да ту буду кинески, руски амбасадор, да буду представници власти из Србије и то је оно што нама треба", каже Додик.

"Ђукановић се прерачунао" 

О ситуацији у Црној Гори, после усвајања Закона о слободи вероисповести, није желео да говори као члан Председништва БиХ, већ као припадник српског народа.

"Овај народ сматра да је терорисање Срба у Црној Гори дошло до зида, да је, напросто, игнорисање српских националних обележја у Црној Гори и српског националног права до те мере отишло и ескалирало да Срби морају да се окупе, и ја подржавам наше људе у Црној Гори", каже Додик.

Сматра да се Мило Ђукановић "прерачунао" те да ће усвајање закона само хомогенизовати Србе око тог питања.

"Исто тако, без икаквих оклевања, подржаћемо политичке напоре српске заједнице у Црној Гори да се избори за свој политички статус, да буде део тог укупног система и друштва, да не може нико да их игнорише, у смислу да их нема тамо. Само зато што су Срби нема их у јавном сектору, нема их на пословима које други лако добијају", сматра Додик.

Црногорце оцењује као "препотентне, који мисле да су најпаметнији и да све најбоље знају".

"Ја не доводим у питање њихову државност те врсте, али доводим у питање положај Срба у Црној Гори. Он је катастрофалан. Многе људе из Црне Горе срећем, из тог разлога већ седам-осам година не идем у Црну Гору. Био сам само једном и то у околини Никшића на освештавању једног храма", каже Додик.

О односу са Србијом 

Када је реч о односу са Србијом, Додик каже да су односи Србије и Српске постављени на "други колосек" од када је на власти Александар Вучић.

Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, Додик подсећа да су пре неколико година отворена и документа Уједињених нација, где су наведене исте ствари као у документу британске владе.

"Нама Србима је интерес да се направи објективан извештај, веома објективан и да буду укључени људи који ће моћи да својим личним ауторитетом изнесу тачност тих података. Па ће се видети, када узмете читав простор бивше Југославије, да је најстрадалнији народ, и у овом последњем рату, српски народ", поручује српских члан Председништва БиХ.

Заштитити интересе на КиМ 

Када је реч о ситуацији на Косову и Метохији, Милорад Додик оцењује да Србија нема више потребу за дијалогом.

"Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против нас, против Срба, у целини је прошло време, јер земље Европске уније признају Косово, а онда траже од нас разговор", напомиње Додик.

Добро је, каже, што је Косово поново отворено као питање.

"Александар Вучић је успео једну ствар која је капитална, коју су пре њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље... али и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да мајку доведе у Србију на лечење – што је није водио на неко друго место?", указује Додик.

Према његовим речима, Српска ће по питању Косова пратити позицију Србије.

"Република Српска није дала да Босна и Херцеговина призна самопроглашену независност Косова и то је наш став", каже српских члан Председништва БиХ.

О избору Зорана Милановића 

Коментаришући избор Зорана Милановића за новог председника Хрватске, Милорад Додик је рекао да је то воља гласача у Хрватској.

Сматра да Милановић није много учинио за Србе током свог премијерског мандата.

"Ја не могу да утичем на то ко ће бити у Хрватској, кога ће они бирати. Изабрали су свог председника легитимно. Ако буде имао негативан однос према Србима било где, ја ћу се томе супротставити", каже српских члан Председништва БиХ.

Шта би му био највећи успех? 

Својим највећим успехом у 2020. Милорад Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

"У томе нас не може нико зауставити, ако ми сами себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету...", каже Додик. 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јан 2020, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

re: Hiii

Ne shvatas sustinu, ne rusi Dodik granice, nego oni koji bi najradije voleli da Srba uopste i nema u BiH, ili da ih ima na nivou statisticke greske, kao recimo u Hrvatskoj.

(понедељак, 13. јан 2020, 07:41) - anonymous Srbin iz Australije [нерегистровани]

Dosta vec jednom.

Dosta ni je naivnih Srba koji jos uvek veruju u nekakvo jugoslovenstvo. Dva puta smo im oprastali I tri puta nam se isto dogadja. Presednik Dodik je apsulutno u pravu. Ko ne shvata ima problema sam sa sobom

(понедељак, 13. јан 2020, 06:18) - anonymous [нерегистровани]

Re Hiii

Dosta mi je vas koji zagovarate bratstvo I jedinstvo. Jednom bilo vise se ne ponovilo. Da su tebi klali familiju na kucnom pragu nebi tako mislio.
G. Dodik u potpunosti se slazem sa vama.

(недеља, 12. јан 2020, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Hiii

Ako uopšte neko od Bošnjaka pročita ove redove, neka se zna da ima nas , Srba, koji ne delimo Dodikove stavove niti se radujemo kada dodje do ovakvih izjava.
Mi smo jedni drugima potrebni. Nama nisu potrebne nove granice, već rušenje postojećih. Potrebna nam je politika poverenja, zajedništva, tolerancije, mira. Potrebni su nam novi Selimovići.

(недеља, 12. јан 2020, 19:31) - Zoran [нерегистровани]

Neznanje

Ti sto prozivas Dodik sto je rekao sto je doveo majku u Srbiji da je leci ,,,nisi razumeo recenicu od presednika zbog toga sto si polupismena osoba,,,,svaki covek koji zivi u Srbiji ,,,,a mrzi Srbiji,,,ja bi nu zakonom zabranijo i da zivi u zemlji i da njene privilegije koristi par makar to bila i moja majka

(недеља, 12. јан 2020, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Sa Manjače?

A što to niste uradili sa Hrvatskom?
Imali ste entiteta i u toku ratovanja ste sve vratili Franjonoj Hrvatskoj.
Manite se se BiH i svi selite u Srbiju, kao što su tvoji!

(недеља, 12. јан 2020, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Samo napred

Kad nismo mogli zbog sila da zivimo zajedno u lepoj SFRJ ne moramo ni u ostatku .

(недеља, 12. јан 2020, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Srbin poreklom sa Manjače

Rođen sam u Srbiji, ali svi moji su rođeni na Manjači ili u Banja Luci. Dodika smatram svojim predsednikom kao i vlast u Beogradu. Želja mi je da vidim dogovor između Srba, Hrvata i Muslimana koji sada sebe zovu Bošnjacima, dogovor o podeli da bi se opet ujedinili. Jer kad se ne svađaš sa komšijom zbog međe onda se više družiš sa njim.

(недеља, 12. јан 2020, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

Pa šta ako je doveo majku da se leči u Srbiju?

Srbi idu da se leče u Tursku kod poznatih oftalmologa, a navodno ih Turska kroz "vekove tlačila".Srbi beže iz Srbije i BiH u Austriju i Njemacku, te dešavanja iz Prvog i Drugog sv rata zaborave.Šta fali što je ovaj doveo majku na liječenje u Srbiju? Čovjek se borio za svoj narod.

(недеља, 12. јан 2020, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

CG.SrpskaSparta

Zivjele sve Srpske zemlje.
Svanuce sunce Slobode.
cccc